BUX
36940

Közelít a nyugdíjválság, Magyarország sem maradhat ki

Az USA-ban 2020-ban tetőzik a nagy létszámú generáció nyugdíjba vonulása, Európát öt, ezen belül Magyarországot 10 évvel később éri el a válság, de a kontinens már használni tudja azokat az eszközöket, amelyeket az USA addig kidolgoz a probléma kezelésére - vélik az Allianz csoport kutatásának készítői.

MTI-Eco, 2011. január 20. csütörtök, 16:02

Az Allianz USA által készített "A jövő visszaszerzése" című tanulmány szerint a legtöbb amerikai állampolgár - 92 százalék - előre látja a közelgő nyugdíjválság körvonalait.

Ebben a felmérésben a Minneapolisi Allianz életbiztosító több mint 3200, 44 és 75 év közötti amerikai állampolgárt kérdezett meg, hogy megismerje az egyedi igényeket, elvárásokat és stratégiákat, amelyek meghatározhatják a "nagy generáció" nyugdíjba vonulásával kapcsolatos kérdések újragondolását.

A tanulmány egy másik érdekes megállapítása arra mutatott rá, hogy a válaszadók 61 százaléka jobban fél a készletei felélésétől, mint az elhalálozástól. Ez a félelem megalapozottan körvonalazza egy, az amerikaiak számára ideálisnak tekinthető pénzügyi termék legfontosabb elemeit.

Első helyre rangsorolják, hogy sikerüljön megteremteni a nyugdíjazás utáni élet stabil, megtervezhető szinten tartható megélhetési színvonalát. Ez nyilvánvalónak látszik abból a tényből is, hogy a megkérdezettek elsöprő többsége - 80 százaléka - preferál egy 4 százalékos haszonnal, de élethosszig tartó garanciával rendelkező terméket, szemben egy 8 százalékos megtérülést hozó, ugyanakkor a piaci hullámoknak kitett, sérülékeny termékkel szemben.

Az USA állami nyugdíjrendszere a járulékot szabja meg, és csak a cégek kevesebb mint 10 százaléka kínál olyan nyugdíjbiztosítást, amely a járadékot rögzíti. Vagyis az állami rendszerben bizonytalan a majdani nyugdíj nagysága. Európában a mostani nyugdíjreformok sorban csökkentik az állami pillérek "nagyvonalúságát", és tolják előtérbe az egyéni öngondoskodást - fejeződik be a közlemény.