Közelít Magyarországhoz a Déli Áramlat

Bulgáriában a héten elkezdték, Szerbiában három héten belül fognak hozzá, Szlovénia pedig mielőbb szeretne belekezdeni a Déli Áramlat ottani szakaszának építésébe.
Barabás T. János, 2013. november 2. szombat, 12:03
Fotó: Napi.hu

Bulgária északnyugati, az ország egyik legszegényebb térségében, ahol a munkanélküliek aránya meghaladja a 20 százalékot, a héten megkezdték a Déli Áramlat 540 kilométeres szakaszának építését. A Gazprom nagy vállalkozása, ami orosz földgázt juttat majd Dél- és Nyugat-Európába, kielégítve gázszükségletének 10 százalékát, összesen 16 milliárd euróba kerül. Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója bulgáriai látogatásán kifejtette, hogy a projekt fontos eleme Európa energiaellátása biztosításának, mivel ennek köszönhetően a földgáz tranzit országok nélkül, közvetlenül juthat el Oroszországból az Európai Unióba - idézte a moszkvai rádió. A szállítás 2015 végén indulhat, és az első vezeték kapacitása meg fogja haladni az évi 15 milliárd köbmétert, ami a négy cső elkészültével 2019-re 63 milliárdra emelkedik. A vállalkozásban az oroszok mellett Bulgária, Szerbia, Magyarország, Olaszország, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria is részt vesz.

A bulgáriai szakasz építése 3,5 milliárd euróba kerül, több ezer munkahelyet és mintegy 3 milliárd eurós költségvetési bevételt, valamint gázár-kedvezményt vár tőle Szófia. Ez utóbbi is nagyon fontos, mivel Bulgária jelenleg évi 1,4 milliárd eurót költ gázimportra - emlékeztetett a Bloomberg. Emellett a Gazprom partnere, az állami Bolgár Energia Holding 620 millió eurós kölcsönt kap az orosz féltől.

Dusan Bajatovics, a Srbijagas vezérigazgatója bejelentette, hogy a Déli Áramlat szerbiai szakaszán a munkálatok november 20. és december 20. között kezdődnek. A 421 kilométeres gázvezetéket négy szakaszban építik meg. Zorana Mihajlovics energiaügyi miniszter közölte, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megteremtse a feltételeket a tervek mielőbbi végrehajtásához, s a törvényeket is ennek megfelelően módosították. A kormány országos, vagyis stratégiai jelentőségűnek fogja minősíteni a projektet - jelentette a Tanjug hírügynökség.

Nemcsak a politikusok, a lakosság is örül a Déli Áramlatnak: a közvélemény-kutatások szerint az emberek 73 százaléka támogatja. A vezetéktől nemcsak a gázellátás biztonságát és az energiahordozó árának csökkenését várják, hanem jelentős tranzitdíj-bevételt is.

A 2385 kilométeres vezeték 266 kilométeres szakasza fogja átszelni útban Ausztriába Szlovéniát, ahol a sajtó a világ egyik legjelentősebb infrastruktúra vállalkozásaként ünnepli a projektet. Ennek ellenére bár jelentős, 57 százalékos a társadalmi támogatottsága, ez jóval elmarad a szerb mögött. A várakozások azonban ugyan olyanok, mint a többi országban: biztonságos és olcsóbb gázszolgáltatás, munkahelyek teremtése, a gépipari termelés fellendítése. Samo Omerzel infrastruktúraügyi miniszter szerint a projekt a szlovén kormány teljes támogatását élvezi.

A horvát állami Plinacro és a Gazprom az év elején állapodott meg arról, hogy 2016 végéig megépítik a Déli Áramlat leágazását Horvátországba, és egy hasonlót terveznek Macedóniába is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bethel, 2013.11.04 21:17

Emlékeztek még , hogy Gyurcsány 2007.-ben aláírta Moszkvában a Déli Áramlathoz csatlakozásunkat az eu-s Nabuccoval szemben Orbán és a Fidesz lehazaárulózta , magyarellenesnek nevezte ezért ! Kinek volt igaza és ki hazudott ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.11.04 19:34

@BOVLI: A föld nem pusztul olyan gyorsan, néhány száz évig még biztosan fennmarad.

Az a fontos, hogy most ne fagyjunk meg télen és ne menjen ingünk-gatyánk a gázszámlára...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.11.04 12:53

Akkor ez nyert,a másik a Nabucco ment a levesbe.A lényeg az hogy benne legyünk,és hazánkon keresztül menjen.A kettő együtt még jobb lett volna,még akkor is ha abban is orosz gáz jönne az első években.De talán később iráni is.
No,de ez van,örüljünk ennyinek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BOVLI, 2013.11.03 10:10

Édes jó istenem ez a mennyiség is a légkört melegíti !Pusztul a föld !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html