BUX

Közelítenek a történelmi csúcshoz a gabonaárak

A termés növekedés ellenére, tovább drágulnak a gabonaárak és már csak hajszálnyival maradnak el a rekordmagas 2008-as szinttől.

MTI-Eco, 2010. december 14. kedd, 17:24

Bár növekszik a világ gabonatermése, már csak hajszálnyira vannak a globális élelmiszerárak a 2008. évi szinttől, amikor a rendkívüli magasságokba emelkedett árak számos fejlődő országban váltottak ki zavargásokat - derül ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kedden ismertetett adataiból.

Az úgynevezett globális élelmiszerár-index 205 pontra, 28 havi csúcsra emelkedett novemberben, és csupán 7 ponttal marad el a 2008 júniusában beállított történelmi rekordtól.Eközben a FAO felfelé, 2,216 milliárdról 2,229 milliárd tonnára módosította a világ idei gabonaterméséről korábban közzétett előrejelzését, miután több országban jobbak lettek a vártnál a betakarítási eredmények. Ennek ellenére a világ gabonapiaca változatlanul szűkös lesz, mert a fogyasztás nagyobb, mint a termelés, ami miatt tovább csökkennek a világ gabonakészletei.A rossz időjárás hatását az idén számos terménynél enyhíteni lehetett a raktárkészletek mozgósításával, de jövőre ezt nem lehet folytatni, ha ismét rossz lesz a termés. A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén, búzából például a FAO számításai szerint a globális tartalék 181 millió tonnára csökkenhet az év végére, ami 10 százalékkal kevesebb a tavalyinál.A szokásosnál kisebb termésről szóló nemzetközi hírek - és a spekulációs vásárlások felhajtották a gabona árát a nyáron a világ meghatározó árutőzsdéin. Szeptember második felében aztán ismét megindultak felfelé a gabonaárak a korábban vártnál kevesebb jövő évi termésre vonatkozó előrejelzések hatására. Időközben mérséklődtek az árak, a korrekció azonban átmeneti, elemzők szerint arra lehet számítani, hogy hamarosan folytatódik az emelkedés.