Közép-Európa "jól tartja magát"

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hétfőn ismertetett októberi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) azt jelzik, hogy lendületesen kezdte a negyedik negyedévet a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipara, és az orosz gazdaság is túljuthatott a recesszió mélypontján.
MTI-Eco, 2015. november 2. hétfő, 14:07
Fotó: Napi.hu

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 50,8-re emelkedett az e térségre szeptemberben kalkulált 50,1-ről, vagyis most már érzékelhetően a növekedés és a visszaesés elméleti határának tekintett 50-es érték felett jár.

A ház által a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektorra külön kimutatott, súlyozott átlagolással számolt aktivitási mérőszám jóval erősebb a térségi átlagnál is - a cég grafikus kimutatása szerint 54-hez közelít -, és ez a Capital Economics modellszámításai alapján, a három gazdaság átlagát tekintve 5 százalék körüli éves ipari termelésnövekménynek felel meg.

Az elemzőintézet szakértői szerint mindez arra vall, hogy Közép-Európa gyáripara "jól tartja magát", különös tekintettel arra, hogy a legutóbbi németországi aktivitási adatok meglehetősen gyengék.

Az orosz gazdaság már túljutott a mélyponton

A Capital Economics kiemeli azt is, hogy az orosz feldolgozóipar BMI-mutatója, amely 49,1-ről 50,2-re emelkedett, csaknem egy éve most jár először a növekedést jelző 50-es tartományban. A Capital Economics szerint ez - és az utóbbi időszak más aktivitási adatai - arra vallanak, hogy az orosz gazdaság már túljutott a mélyponton.

Ugyanerre a következtetésre jutottak az új BMI-adatok alapján az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is.

A ház értékelése szerint az 50,2-es októberi orosz feldolgozóipari aktivitási mutatóból az olvasható ki, hogy az orosz recesszió már elérhette mélypontját, és az orosz gazdaság "készen állhat a kilábalásra".

Mások nem ilyen derűlátóak

Más nagy londoni házak azonban korántsem ilyen derűlátók az orosz gazdaság kilátásaival kapcsolatban. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, amely a minap megerősítette a "BBB mínusz" - még épphogy befektetési ajánlású, ráadásul negatív kilátással érvényben tartott - orosz államadós-besorolást, ehhez fűzött londoni elemzésében közölte, hogy előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015 egészében 4 százalékkal zuhan. A Fitch 2016-ra is mindössze 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol.

Ezek már rontott előrejelzések; a cég korábbi előrejelzésében 2015-re 3,5 százalékos orosz GDP-mínusz, 2016-ra 1,0 százalékos növekedés szerepelt. A Fitch a negatív korrekció előzményeként lefelé módosította olajár-prognózisait is.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's új átfogó helyzetértékelésében még meredekebben rontotta az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseit. A ház 2015 egészére az orosz hazai össztermék 3,6 százalékos visszaesésével számol az eddigi prognózisában szereplő 2,6 százalékos idei GDP-csökkenés helyett, 2016-ra szóló orosz növekedési becslését pedig 1,9 százalékról, 0,3 százalékra módosította.

Az S&P londoni elemzői e felülvizsgálat előzményeként szintén jelentősen lefelé korrigálták olajár-előrejelzéseiket. A Standard & Poor's új prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2015 negyedik negyedében a cég által eddig jósolt 55 dollár helyett 50 dollár, 2016-ban 65 dollár helyett 55 dollár lesz.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában; a Standard & Poor's januárban, a Moody's Investors Service februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív sávba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2015.11.02 14:12

Szegény Vértes, már megint adott egy pofont a szarnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html