Tavaly nyáron Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 34,8 Celsius-fokot mért a hármas metró felújított kocsijában. Várhatóan az idén se lesz hűvösebb. A vonalon futó 222 szerelvény klímával való felszerelése még akkor is lehetetlen lenne a nyári hónapokig rendelkezésre álló rövid idő alatt, ha már kiválasztották volna a céget - írja a Népszava. De ennek még a közelébe se jutottak.

Súlyprobléma

A legfőbb gond az, hogy a Metrowagonmash által felújítás címén újragyártott metrókocsik nem bírnák el a klímagép súlyát. A BKV tavaly nyáron felvette a kapcsolatot több klímagyártó céggel.

Közvetlenül a választások előtt műszaki szimpóziumot rendeztek öt szakcég, a Liebherr, Kiepe, Thermo King, Shijazhuang King, Webasto, valamint a Metrowagonmash részvételével. Utóbbi meghívását a BKV azzal indokolta a Népszavának, hogy az orosz vállalattal kötött vállalkozási szerződés értelmében mindenféle változtatáshoz hozzá kell járulniuk, különben elvész a szerelvényekre adott 30 év garancia.

Lennének vállalkozók

Karácsony Gergely főpolgármester korábbi elszólása szerint a Metrowagonmash beszállna a klímaüzletbe. A képlet egyszerű: az oroszok a jelenleg is folyó perben követelt kötbér és kártérítés fejében szerelnék be klímákat.

Az oroszokkal folytatott alkudozás közepette három cég is jelezte, hogy örömmel vállalkozna a feladatra. A BKV mindegyiktől kért egy orosz kocsiszekrényre felszerelt prototípust, de ebből nyárra aligha lesz működő klíma a hármas metrón.