Karácsonynak meccselnie kell az oroszokkal, közben jön a kánikula

Várhatóan idén nyáron még nem lesz klíma a 3-as metrón, így az utazóknak 35 fokos forróságra is fel kell készülniük. Több gyártó is szívesen szállítaná a szükséges berendezést.
Komócsin Sándor, 2020. május 6. szerda, 08:31
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Tavaly nyáron Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként 34,8 Celsius-fokot mért a hármas metró felújított kocsijában. Várhatóan az idén se lesz hűvösebb. A vonalon futó 222 szerelvény klímával való felszerelése még akkor is lehetetlen lenne a nyári hónapokig rendelkezésre álló rövid idő alatt, ha már kiválasztották volna a céget - írja a Népszava. De ennek még a közelébe se jutottak.

Súlyprobléma

A legfőbb gond az, hogy a Metrowagonmash által felújítás címén újragyártott metrókocsik nem bírnák el a klímagép súlyát. A BKV tavaly nyáron felvette a kapcsolatot több klímagyártó céggel.

Közvetlenül a választások előtt műszaki szimpóziumot rendeztek öt szakcég, a Liebherr, Kiepe, Thermo King, Shijazhuang King, Webasto, valamint a Metrowagonmash részvételével. Utóbbi meghívását a BKV azzal indokolta a Népszavának, hogy az orosz vállalattal kötött vállalkozási szerződés értelmében mindenféle változtatáshoz hozzá kell járulniuk, különben elvész a szerelvényekre adott 30 év garancia.

Lennének vállalkozók

Karácsony Gergely főpolgármester korábbi elszólása szerint a Metrowagonmash beszállna a klímaüzletbe. A képlet egyszerű: az oroszok a jelenleg is folyó perben követelt kötbér és kártérítés fejében szerelnék be klímákat.

Az oroszokkal folytatott alkudozás közepette három cég is jelezte, hogy örömmel vállalkozna a feladatra. A BKV mindegyiktől kért egy orosz kocsiszekrényre felszerelt prototípust, de ebből nyárra aligha lesz működő klíma a hármas metrón.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.05.06 11:23

@Aomori: Talán azt kellene megkérdezni aki megrendelte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Aomori, 2020.05.06 11:19

Azt nem tudom mennyire hátráltatja a megvalósulás esélyét, hogy Karácsony teljes tevékenysége kimerül Facebook posztok írásában és nem biztos, hogy az érintett pályázók is naponta olvassák?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html