Uniós válságkezelés - magyar közlekedési projektet is támogatnak

Az EU több mint 2 milliárd eurót fektet be 140 kulcsfontosságú közlekedési projektbe a gazdaság újraindítása érdekében - közölte az Európai Bizottság. A magyarországi kedvezményezettek négy támogatott projektben vesznek részt, amely összesen 59,7 millió eurós (21 milliárd forint) uniós támogatásból valósul meg.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 16. csütörtök, 16:18
Fotó: Pixabay

Az EU 2,2 milliárd eurót (mintegy 770 milliárd forint) fordít 140 kulcsfontosságú közlekedési projektre, hogy minden tagállamban támogassa a gazdasági fellendülést. E projektek hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítését célozzák kontinens-szerte, ugyanakkor támogatják a fenntartható közlekedést és munkahelyeket hoznak létre. A projektek támogatása az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül valósul meg, ami az EU közlekedési infrastruktúrát támogató programja.

A források felhasználásával az EU az európai zöld megállapodásban felvázolt éghajlat-politikai céljai eléréséhez is hozzájárul. Nagy hangsúly került a vasútfejlesztési projektekre, többek között a határokon átnyúló összeköttetésekre, valamint a kikötők és a repülőterek vasúti megközelíthetőségére.

Magyarországi kedvezményezettek 4 támogatott projektben vesznek részt, részesedésük a program uniós támogatásaiból összesen 59,7 millió euró. A legnagyobb ilyen projekt a Budapest-Bécs vasútvonal magyarországi, 177 kilométeres szakaszának 47,1 millió eurós (17 milliárd forint) támogatásban részesülő korszerűsítése, melynek az átjárhatóság, a biztonság és a vasúti szolgáltatások színvonalának javításán keresztül elérendő célja a Budapest és Bécs közötti vasúti összeköttetés javítása, a menetrendkínálat bővítése és az utazási idő csökkentése - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK