Panaszáradat jön a kormány háza tájáról

Helyzetük egyre rosszabbá válása miatt panaszkodnak a közszolgálatban dolgozók a szakszervezeteknek, a hivatalokban csökken a létszám, de nem csökkennek a feladatok.
Komócsin Sándor, 2019. szeptember 23. hétfő, 08:32
Fotó: Pixabay

"Méltánytalannak tartom, hogy folyton 30 százalékos béremelést emlegetett minden kormányzati megszólaló, holott nálunk volt, aki csak 8 százalékot kapott" - idézte a Népszava egy kormányzati igazgatásban dolgozó panaszos levelét, amit a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) felhívására írt néhány hete.

A szakszervezet a március 1-jén hatályba lépett kormányzati igazgatási törvényről (Kit.), a béremelésekről és a létszámleépítésről várt véleményeket szeptember 20-ig. Az ígértnél kisebb béremelésre sokan panaszkodnak, különösen a kormányhivatali körben.

"Helyi bérletet nem adnak, a 75 ezer forintos ruhapénzt már tavaly sem kaptuk meg, a gazdasági vezető arra hivatkozott, hogy a Kit. alapján majd olyan magasak lesznek az illetmények, hogy erre a pénzre már nem lesz szükségünk" - írta egy vidéki kormányhivatali ügyintéző. A munkahelyeken komoly feszültség alakult ki a gyerekeket épp most nevelő kollégák és az idősebbek vagy gyermektelenek között. Előbbiek nemcsak pénzbeli támogatásokat kapnak, hanem hosszabb szabadságot is, míg a többiek alapszabadságát 25-ről 20 napra csökkentették.

Mindenkinek rossz, hogy az ebédidőt kivették a munkaidőből, meghosszabbodott a hivatalban töltendő idő, ami miatt legalább 15 nappal többet dolgoznak egy évben. "Rengeteg édesanya átment részmunkaidős foglalkoztatásba, mert másképp nem ér oda a gyerekekért az óvodába, iskolába. Ezzel elvesztették a béremelés összegét"- írta egy idősebb ügyintéző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2019.09.23 13:04

Ameddig csak sírnak és semmi drasztikusabb dolgot nem csinálnak ezek a "szakszervezetek " addig ez lesz.
A médiában való picsogás nem fogja meghatni a vajdát és a bandáját....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.09.23 08:47

Menjenek inkább focizni, sportolni, akkor jobban járnak, rug egy gólt milliót kap a közalkalmazott, pláne ha belép a puskás akadémiába, vagy a fradiba- dől a lé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html