Ötéves csúcsra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik úgy vélik, hogy javulni fog a Nyugat és Oroszország kapcsolata - derül ki Levada Center, az utolsó független orosz közvélemény-kutató intézet 1600 fős mintán végzett felméréséből. A megkérdezettek 54 százaléka vélekedik így, miközben tavaly csupán 46 százalék volt az optimisták aránya.

Ugyanakkor továbbra is bőven 30 százalék felett (34 százalékon) áll azok aránya, akik úgy vélik, hogy folytatódni fog az "új hidegháború" a felek között.

Az ötéves adatsort áttekintve kiderül, hogy csak az előbbi szám lóg ki a sorból. Míg ugyanis 2014 óta a Nyugat és Oroszország viszonyának javulására számítók aránya átlag 46,8 százalék volt, addig továbbra is lefagyott viszonyokat jósolt a válaszadók átlag 35 százaléka.

További tanulsága a felmérésnek, hogy az úgynevezett Krím-konszenzus nem változott a oroszok körében. A megkérdezett 80 százaléka úgy véli, hogy a félszigetet joggal nyúlta le Oroszország Ukrajnától. Kétharmad azok aránya, akik szerint ez jót tett az országnak, és 20 százalék azoké, akik éppen ellenkezően látják ezt.

A Krím-konszenzus fennmaradt, de a Krím-hatás egyes politikusok, leginkább Vlagyimir Putyin népszerűségén már nem látszik - mondja Dmitry Badovsky politológus arra célozva, hogy az elnök indexe visszaesett az akció előtti 60-70 százalékos szintre.