Meglehetnek a szilveszteri állatkerti tűzvész felelősei

Szilveszter éjjel több mint 30 állat pusztult el, amikor kigyulladt a krefeldi állatkert majomháza. A tüzet félhetően az okozta, hogy három nő kínai lampiniokat reptettek.
Szabó Dániel, 2020. január 2. csütörtök, 14:56
Fotó: Getty Images

Három nő személyesen jelentkezett a németországi baleset után a rendőrségnél, hogy ők okozhatták a tűzvészt. A 60 éves helyi nő és két felnőtt lánya szilveszter este öt kívánságlámpást engedett a levegőbe. Ezek gyakorlatilag repülő mécsesek, ahogy a gyertyát meggyújtják benne, a felszálló hőtől a lampion is felrepül - írja a 444.hu a der Spiegel alapján.

A tűzvészt valóban ezek válthatták ki, mert a leégett majomháznál is találtak egy kívánságlámpást. Emiatt már a három nőt gyanúsítják. A rendőrség szerint a vétlen elkövetők valószínűleg nem lehettek tisztában azzal, milyen károkat képesek okozni a kívánságmécseseik. Pénzbüntetést vagy akár öt év szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

Németországban egyébként a repülő lámpásokat - kínai lampionokat - korábban már tűzveszélyességük miatt betiltották.

Az elpuszult állatok között volt öt borneói orángután, egy nyugat-afrikai csimpánz és két síkvidéki gorilla is. A legtöbb állattal füstmérgezés végzett.

HOZZÁSZÓLÁSOK