A Kreml is értékelte a Trump-Kim csúcstalálkozót

A Kreml elemezni fogja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, de a jelek szerint még mindig nem működik a felek között az egymás felé teendő kis lépések gyakorlata - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában az MTI beszámolója szerint.
Domokos Erika, 2019. február 28. csütörtök, 14:20
Fotó: Reuters - Leah Millis

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második, szerdán és csütörtökön Hanoiban megtartott találkozója közös nyilatkozat elfogadása nélkül ért véget.

A Washington és Phenjan közötti tárgyalási folyamatnak nincs vége - mondta Peszkov Trump és a Fehér Ház más magas rangú tisztségviselőinek nyilatkozataira hivatkozva, amit pozitív fejleményként értékelt. A Kreml várja a további részleteket, egyebek között az észak-koreai fél magyarázatát arról, hogy miért maradt el a megállapodás.

A szóvivő szerint a feleknek az egymással szembeni túlzott elvárásai jelenthetik a gondok forrását, és még mindig nem működik az apró lépések gyakorlata.

Peszkov, aki megkerülte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva milyen segítséget nyújtott Észak-Koreának a találkozó előkészítésében, kijelentette, hogy bár a konkrét időpontról még mindig nem született megállapodás, de továbbra is napirenden van az orosz-észak-koreai csúcstalálkozó megrendezése. Az elnöki hivatal munkatársai nem fognak találkozni a kétoldalú kormányközi bizottság március elejei ülésére Phenjanból Moszkvába érkező küldöttség tagjaival.

A Kreml apparátusának képviselői nem találkoznak majd Delcy Rodríguez venezuelai alelnökkel sem, aki pénteken tárgyal az orosz fővárosban. (Marija Zaharova külügyi szóvivő bejelentette, hogy Szergej Lavrov külügyminiszter fogadja majd a dél-amerikai országból érkező vezetőt.)

Peszkov az orosz-amerikai kapcsolatokra kitérve hangsúlyozta, hogy újabb csapást mérne a kétoldalú viszonyra, ha Washington újabb szankciókat hirdetne meg Moszkvával szemben. - Az amerikai kongresszus a büntetőintézkedések egy újabb csomagját készíti elő. A szóvivő szerint nem kell komolyan venni azt az amerikai törvényjavaslatot, amely az amerikai hírszerzés feladatául szabná Vlagyimir Putyin orosz elnök jövedelmének feltárását.

HOZZÁSZÓLÁSOK