Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A híradás szerint a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) frissítette azt a listáját, amely azokat a tevékenységeket tartalmazza, amelyeket meg kell szüntetni a gazdaságban.

A 130 oldalas dokumentumban szerepel egyebek között "a virtuális devizák bányászata (a bitcoin és más virtuális devizák gyártása)". A listán szereplő üzleti ágazatokba tilos tőkebefektetést végrehajtani és "a működési tevékenységet 2021 januárjáig fel kell számolni" - áll a dokumentumban.

A világ kriptodeviza-bányászat kapacitás mintegy 80 százaléka Kínában volt 2017 végén. A kriptodeviza-bányászat rendkívül energiaigényes folyamat, az ezzel foglalkozó kínai cégek elsősorban az ázsiai ország távoli területein működnek, ahol olcsóbban jutnak áramhoz.

A kínai központi bank 2017 szeptemberében már illegálisnak minősítette és betiltotta a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést. Az Initial Coin Offering (ICO) néven ismert, a közösségi finanszírozást és a nyilvános tőzsdei kibocsátást (IPO) ötvöző folyamatban a kibocsátó meghatározott feltételek mellett saját kriptodevizát, úgynevezett tokeneket bocsát ki eladásra, hogy tőkét gyűjtsön egy projekt finanszírozásához.

A jegybank abban az évben bezáratott 88 kriptodeviza-tőzsdét és leállított 85 ICO-t.

Egy bitcoin 4943 dollárt ér kedden dél körül a luxembourgi székhelyű Bitstamp kriptodeviza kereskedelmi platformon az április 1-kei 4122 dollár után.