A hivatal közleménye szerint az ukrán egészségügyi minisztérium és monopóliumellenes bizottság tétlensége következtében nem sikerült beszerezni a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő kárpátaljai betegek számára szükséges dialízis-készítményeket. Jelenleg a megyében 18 olyan beteg van, akinél naponta kell peritoneális dialízist végezni. Rendelkezésre áll ugyan a pénz a dialízis-készítmények vásárlására, de a monopóliumellenes bizottság folyamatosan gátolja a gyógyszerek beszerzését az egyik közvetítő cég panasza miatt.

A megyei hivatal szerint Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója többször fordult személyesen mind az egészségügyi tárcához, mind a monopóliumellenes bizottsághoz, de a próbálkozásai nem jártak eredménnyel. A betegek életének megmentése érdekében az ukrajnai megye vezetője a múlt héten Magyarország ungvári főkonzulátusához fordult segítségért, amire válaszul a magyar kormány két napon belül négymillió forint (kb. 400 ezer hrivnya) összeget különített el, amelyből beszerezte a kárpátaljai vesebetegek számára életmentő gyógyszerkészítményeket, és ezeket hétfő este humanitárius segélyként átadja a Kárpátalja megyei klinikai kórháznak.

A nyilatkozat által idézett Hennagyij Moszkal szerint a vesebetegek gyógyszerekkel történő ellátása terén kialakult kritikus helyzet kizárólag az egészségügyi minisztérium és a monopóliumellenes bizottság tétlensége miatt állt elő, a betegek gyógyszerek hiányában meghalnak, de az ő életük - mutatott rá a megye első embere - a hivatalnokok számára semmit nem jelent.

"Keddtől a krónikus veseelégtelenségben szenvedő kárpátaljai betegek közel egy hónapon át megkapják a szükséges kezelést a kérésünket teljesítő magyarok jóakaratának köszönhetően" - közölte Kárpátalja kormányzója. Hennagyij Moszkal a maga és egész Kárpátalja nevében őszinte köszönetét fejezte Magyarország ungvári főkonzulátusának és a magyar kormánynak azért, hogy gyorsan reagált a megkeresésére, és segített a kárpátaljai súlyos betegeken.