Az Egyesült Királyság az szeretné, ha az EU állam és kormányfőinek március 22-i csúcsértekezletén megállapodnának a brexitet követő átmeneti periódusról. Ez az időszak 2019. március végétől 2020 végéig tarthat, célja, hogy időt adjon a brit vállalatoknak a brit uniós kilépés miatt megváltozó gazdasági környezethez való alkalmazkodásra. Az átmenetről szóló egyezséget az EU is szívesen aláírná, ám a helyzet nem ilyen egyszerű.

A Bloomberg európai diplomatákra hivatkozva azt írja, hogy az ír-észak-ír határ ügyében a felek álláspontjai nagyon távol állnak egymástól. Az unió ahhoz köti az átmeneti időszak elfogadását, hogy a londoni kormány előáll-e valamilyen megvalósítható javaslattal ebben az ügyben. A gond az, hogy a jelenleg jelképes, vámellenőrzés nélküli határ csak akkor maradhat fenn, ha az Egyesült Királyság legalább az EU-s vámunió tagja marad, ám a brit kormány jelenleg ebből is ki akarja léptetni az országot.

További feltételek

Ha London nem tesz le az asztalra olyan megvalósítható javaslatot, amely garantálja a határ átjárhatóságát Nagy-Britannia kilépése után is, akkor az uniós vezetők további feltételekhez köthetik hozzájárulásukat az átmeneti időszak bevezetéséhez. Ebben mind a 27 megmaradó EU-tagállam egyetért - derült ki azon a csütörtöki egyeztetésen, amelyen ezeknek az országoknak az illetékes diplomatái vettek részt.

Németország határozottan támogatja, az átmeneti periódus bevezetését, amely alatt Nagy-Britannia része maradna a vámuniónak és az európai egységes piacnak. Német iparági szövetségek amellett is síkra szálltak, hogy az Egyesült Királyságot legalább a vámunióban benn kellene tartani, mert ha nem, az meg fogja nehezíteni és drágítani a szigetország és a kontinens vállalatainak együttműködését.

Ezzel szemben Franciaország úgy tekint az átmeneti periódusra, mint egy jutalomra, amelyet akkor nyújthat át az EU Londonnak, ha a britek jelentős előrelépést tesznek olyan kritikus kérdésekben, amilyen például az ír-észak-ír határ ügye.

Elhangzott egy nem

Az EU a hónap elején tett egy javaslatot a határ ügyében, amely szerint Észak-Írországnak a vámunióban kellene maradnia függetlenül attól, hogy az Egyesült Királyság többi része milyen távolságra kerül az uniótól, mert csak így tartható fenn a jelképes határ. Theresa May brit miniszterelnök ezt azonnal visszautasította, hiszen egy ilyen viszonyrendszer azt jelentené, hogy Észak-Írország gyakorlatilag kiszakad az Egyesült Királyságból. Ezt egyetlen brit kormányfő sem fogadhatja el.

Ellenjavaslatot azonban nem tett, ám kormányának erre módja lesz, miután március 26. és április 18. között felgyorsulnak a válási tárgyalások országa és az EU- között. Várakozások szerint ha a határ ügyében nem sikerül megállapodni az uniós csúcson, akkor az EU mintegy ideiglenesen járulhat hozzá az átmenethez, szigorúan meghatározott felülvizsgálati dátumokhoz kötheti végleges beleegyezését. Ezekig a dátumokig előrehaladást kell elérni a vitás kérdések rendezésében. És ezek közül az ír-észak-ír határa tűnik a legkritikusabbnak.

A fotó forrása: Paul Faith/AFP.