Krugman: fel kellene ébredni a portugál rémálomból

A brit Financial Times lap által a portugál gazdasági helyzetről vázolt borús kép apropóján az európai pénzügypolitika mihamarabbi megváltoztatását sürgeti a New York Times online kiadásának vélemény rovatában Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász.
MTI-Eco, 2013. május 27. hétfő, 19:12

A Princeton Egyetem közgazdász professzora a portugál gazdasági helyzet példáján blogjában rámutat, hogy a manapság zajló közgazdasági vita minden résztvevőjének, legyen szó akár politikai döntéshozóról, akár a partvonalról tanácsokat osztogató szakértőkről, elsősorban és mindenek előtt azzal kellene foglalkoznia, hogy három generációval a nagy gazdasági válság után ez a "rémálom" egyáltalán hogyan történhetett meg.

A Financial Times hétvégi cikkében konkrét példákkal illusztrálta a portugál gazdaság és társadalom egykor gerincét alkotó családi vállalkozások tízezreinek pusztulását a már két éve tartó megszorítások, a keresletcsökkenés és a 19 százalékos munkanélküliségi ráta következményeként. A lap idézi a PwC tanácsadó cég egyik tanulmányát is, amely szerint 2012-2013-ban 39 ezer kávézó és étterem, az összes 48 százaléka húzhatja le a rolót és ezzel további 100 ezer munkahely szűnhet meg. Az OECD adatai szerint 2008 óta Portugáliában "masszív módon" visszaesett a családi vállalkozások száma - egy olyan országban, ahol az aktív lakosság aránya 10 százalékponttal haladja meg az uniós átlagot, a 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások adják a vállalkozások 94 százalékát és alkalmazzák a magánszektorban foglalkoztatottak 40 százalékát - írta a Financial Times.

Paul Krugman szerint az nem mentség, hogy Portugália elhibázott politikát folytatott a múltban és súlyos strukturális problémák terhelik, hiszen ez sok más országban is így van. "Portugália persze számos más országnál valóban nehezebb helyzetbe jutott. Mégis, hogy vetődhetett fel egyáltalán ésszerű lehetőségként az, hogy dolgozni akaró embereket munkanélküliségre kárhoztató eszközökkel oldjanak meg egy problémát?" - veti fel a kérdést a Nobel-díjas közgazdász.

A portugál probléma megoldását persze már évtizedek óta ismerjük, és ez az expanzív monetáris és pénzügyi politika alkalmazása lenne, csakhogy Portugália erre önállóan már nem képes, hiszen nem rendelkezik saját devizával - mutat rá, hozzátéve: ezért tehát vagy az eurótól kell megválnia, vagy pedig az (expanzív politikát) kell működőképessé tenni az országban, mivel ami Portugáliában történik, az teljességgel elfogadhatatlan.

A megoldás Krugman szerint az expanzív monetáris és pénzügyi politika alkalmazásának fokozása lenne az egész euróövezetben, és ezzel együtt a magasabb infláció megengedése az euróövezet magjában. Az európai politika viszont három éve szinte kizárólag az államadósság állítólagos veszélyeinek elhárítására összpontosít. Paul Krugman szerint a legégetőbb feladat jelenleg a portugál "rémálmot" létrehozó európai politika mihamarabbi megváltoztatása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Boguslawski, 2013.05.28 09:25

Bocsánat, de ha 94%-ban kisvállalkozások működnek, akkor nekik a jövedelmek elinflálása miért is jó? Még ha exportra termelő nagyobb cégek lennének... de ezek valószínűleg a belső kereslet eltűnésébe mentek tönkre. Vagy nem? Persze ha megszorítottak a költségvetésen, az a keresletnek nem tett jót. De Krugman nem fiskális, hanem monetáris lazításról ír.. és hát tömheti a kiscégeket hitellel, ha fogyasztás nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toti72, 2013.05.28 07:59

Ezek a megélhetési portugálok megszokták, hogy helyettük a bevándorlók dolgoznak. Számukra a munka büdössé vált.
Még ezeket a lúzereket (bocsánat, luszitánokat) tekintették az Európai Unió nyerteseinek, őket állították példaként az újonnan csatlakozó országok elé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.05.27 23:30

Ez hülyeség. Amit a portugálok csinálnak, arra a piac egyszerüen nem tart igényt. Vagyis versenyképtelenek. Ez a fö gond. A közgazdászok is csak össze vissza hablatyolnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oszibarack, 2013.05.27 22:52

Dekódoljuk nyugodtan az "expanzív politikát", = jövedelmek csökkentése.
Az euró miatt nem lehet valuta leértékelés, az euró inflációja nem a portugálokon múlik, meg egyébként is felül kéne múlni a FED és a BoJ pénzkidöntését.
Volt már jövedelem csökkentés is, csak nem elég. Több területre, nagyobb mértékben. Ez a Krugman javaslat.

Én meg azt mondom: a FED fejezze be a monetáris lazítást és gyors ütemben kezdjék meg az államadósság csökkentését.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.05.27 20:02

@juliann: "A portugál probléma megoldását persze már évtizedek óta ismerjük, és ez az expanzív monetáris és pénzügyi politika alkalmazása lenne, csakhogy Portugália erre önállóan már nem képes, hiszen nem rendelkezik saját devizával"

"A megoldás Krugman szerint az expanzív monetáris és pénzügyi politika alkalmazásának fokozása lenne az egész euróövezetben, és ezzel együtt a magasabb infláció megengedése az euróövezet magjában."

Szóval egy kicsit magasabb infláció... Amit mi éppen rezsicsökkentéses m.rhaságokkal szorítunk le!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html