Az ösztönző csomagoknak hála sikerült elkerülni az 1919-33-ashoz hasonló gazdasági világválságot, ám a teljes felépüléshez legalább két évre lesz szükség - véli Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász.

Krugman szerint a krízis nehezén már túlvagyunk, erre utalnak a GDP-adatok és az export-volumenek növekedését mutató adatok is. A talpraállás ugyanakkor sok csalódást is tartogathat, hiszen a kormányzati kiadások jelenlegi szintje hosszú távon nem fenntartható, ráadásul a munkanélküliségi adatok is elszomorítóak.

A világ gazdasági pólusai közül Ázsia fog tudni gyors növekedést felmutatni, elsősorban a termelőipari export növekedésének köszönhetően. Ugyanakkor az Egyesült Államok számára is - a jelentős méretűre dagadó költségvetési deficit ellenére - kínálkozik lehetőség a növekedés fellendítésére.

A közgazdász azt is elmondta: szükség van a globális pénzügyi rendszer átalakítására és a szigorúbb szabályozásra, a reformok azonban elhúzódhatnak, hiszen "sok okos embernek hajthat hasznot a jelenlegi pénzügyi rendszer az elkövetkezendő években."