Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Februárban 816 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, mivel az export értéke 9,1 milliárd euró (2881 milliárd forint), a behozatalé 8,2 milliárd euró (2622 milliárd forint) volt. A termék-külkereskedelem aktívuma 26 millió euróval csökkent. Így az egyenleg 76 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.

Euróban kifejezve az export értéke 6,2, az importé 7,3 százalékkal emelkedett, vagyis tovább szűkült a külkereskedelmi többlet. Az előző évhez képest 241 millió euróval kevesebbet tett ki a 2019. január-februári termék-külkereskedelmi mérleg többlete, ami így 1,2 milliárd euró volt.

Részben annak köszönhetően, hogy a forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,1, a dollárral szemben 11 százalékkal gyengült, a külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban 2,9, exportban 2,0 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány összesen 0,9 százalékkal romlott.

A termékek külkereskedelme így alakult:

 

  • A gépek és szállítóeszközök 2018. februári áron számított kereskedelme a kivitelben 9,0, a behozatalban 7,7%-kal növekedett. A közúti járművek exportja több mint tizedével, importja kismértékben emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A növekedést exportban és importban is a személygépkocsik alkatrészeinek, exportban ezen kívül a személygépkocsik forgalomváltozása befolyásolta. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülékek kivitele több mint harmadával, behozatala pedig közel ugyanekkora mértékben nőtt. A mindkét oldalon történt növekedésben a hang, képek vagy más adatok továbbítására, vételére szolgáló berendezések, a távbeszélő készülékek alkatrészei, valamint a tv-készülékek forgalomváltozása játszott közre.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 2,7, az importja 5,4 százalékkal nőtt.
  • Az energiahordozók exportvolumene 11 százalékkal visszaesett, míg importvolumene 5,2 százalékkal nőtt, ami mindkét irányban döntően a kőolaj és kőolajtermék forgalomváltozásával függ össze.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek forgalma mindkét oldalon szinte azonos mértékben változott: exportvolumene 7,7, míg importvolumene 7,4 százalékkal bővült.
  • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 8,1, az onnan érkező behozatalé 3,0 százalékkal emelkedett. A termék-külkereskedelmi többlet 364 millió euróval nőtt, és 1,2 milliárd eurót tett ki. Az export 82, az import 76 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
  • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,7 százalékkal csökkent, a behozatalé viszont 20%-kal emelkedett. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 390 millió euróval romlott, és 387 millió eurós passzívumot mutatott.

 

2019. január-februárban:

A kivitel értéke 18,1  milliárd euró (5766 milliárd forint), a behozatalé 16,9 milliárd euró 5384 milliárd forint) volt. Ez azt jelenti,  hogy az előző év azonos időszakához képest a kivitel volumene 6,4, a behozatalé 7,7 százalékkal emelkedett. Így csökkent le a külkereskedelmi mérleg többlete 241 millió euróval, összesen 1,2 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala kivitelben 2,7, behozatalban 3,6 százalékkal nőtt az előző év első két hónapjához viszonyítva. A cserearány 0,9 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 2,8, a dollárhoz viszonyítva 11 százalékkal leértékelődött.