Kuba újra terrorista ország az USA szemében

Utolsó intézkedései egyikeként Donald Trump kormánya visszahelyezi Kubát a terrorizmust támogató országok listájára. A listáról az előző amerikai elnök, Barack Obama idején került le az ország 2015-ben.
Rácz Gergő, 2021. január 12. kedd, 07:45
Fotó: AFP

Mike Pompeo külügyminiszter azzal indokolta a lépést, hogy Kuba támogatja a nemzetközi terrorizmust, köztük kolumbiai lázadókat és Venezuela baloldali kormányát - írja a hvg.hu. Trump külügyminisztere szerint emellett több amerikai szökevény is az országban talált menedéket az USA igazságszolgáltatása elől.

Az Egyesült Államok és Kuba viszonyában Obama elnöksége alatt bekövetkezett enyhülés után a Trump-kormányzat számos intézkedést visszavont, visszatérve Washington sok évtizedes embargós politikájához.

Az AFP szerint a január 20-a után felálló Biden-kormányt meglehetősen kellemetlenül érintheti az intézkedés, ha a korábbi demokrata kormányzat politikáját akarja folytatni, mert a listáról csak több hónap alapos felülvizsgálat után kerülhet le egy ország, vagyis több hónapig érvényben lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK