Kuba visszaszólt Trumpnak

A kubai kormány visszautasította az amerikai elnök "ellenséges retorikáját", de közölte, hogy kész a "tiszteletteljes párbeszédre" az Egyesült Államokkal a kölcsönös érdekek alapján - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2017. június 17. szombat, 09:50
Fotó: Napi.hu

A helyi idő szerint péntek este a televízióban beolvasott nyilatkozat Donald Trump aznap bejelentett, a kétoldalú kapcsolatokat korlátozó intézkedéseire volt válasz.

"Az ellenséges kijelentésekkel megtűzdelt beszéd a nyílt konfrontáció korszakát idézte fel... A blokádot szigorító intézkedések azonban nem fogják elérni a céljukat és nem fogják meggyengíteni a forradalmat... Trump megint rossz tanácsokat kapott, és olyan döntéseket hozott, amelyek egy szélsőséges emigráns kubai kisebbség érdekeit szolgálják" - hangzik a nyilatkozat, amely azonban békülékenyebben folytatódik.

Kuba folytatni akarja a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal számos területen.

"Az eltelt két év megmutatta, hogy a két ország képes együttműködni és egymás mellett létezni civilizált módon" - üzente Havanna.

Az amerikai elnök azt jelentette be, hogy kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti.

Az új Kuba-politika első intézkedéseként - szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit - Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat, mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat - mondta.

A kubaiak egyenes adásban követhették a televízióban Trump Miamiban elhangzott bejelentéseit, amelyek a hírügynökségek szerint sokakban aggodalmat keltettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK