"A találkozó kudarccal végződött. Az oroszok nem voltak készek meghallgatni követeléseinket. Egyetlen opciót ajánlottak, hogy fogadjuk el megalázó követelésüket a megadásról, amit mi visszautasítottunk" - jelentette ki Ibrahim Dzsabavi, a Szabad Szíriai Hadsereg szóvivője.

A békemegállapodás célja az lett volna, hogy a damaszkuszi kormány visszaállíthassa ellenőrzését Deraa tartomány eddig felkelők kezén lévő területei felett - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A kormányerők az elmúlt két hétben folytatott offenzívájuk eredményeként visszafoglalták a tartomány keleti felének jelentős részét, s a lázadók több településen is megadták magukat. Az orosz légierő támogatásával végrehajtott hadműveletek miatt az ENSZ információi szerint mintegy 160 ezer ember kényszerült otthona elhagyására.

A szíriai kormányerők szombaton folytatták offenzívájukat az orosz légierő támogatásával a tartományban, és egy sor, a felkelők által ellenőrzött várost az ellenőrzésük alá vontak. Az állami televízió azt jelentette a Deraa városától északra fekvő Daelből, amelyet a kormányhadsereg elfoglalt, hogy több, a várostól keletre fekvő, eddig a felkelők kezén lévő település is megadta magát. Daelben a televíziós képsorok szerint egy tömeg Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a kormányhadsereget éltette.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) elnevezésű, nagy-britanniai székhelyű emigráns szíriai csoport szerint az orosz katonai rendőrség több más városba és településre is bevonult, amelyek előzőleg megállapodást írtak alá arról, hogy befejezik a szír elnök elleni lázadásukat. A szervezet szerint harci repülőgépek másutt 32 légitámadást hajtottak végre szombatra virradóra, és a kormányerők offenzívája folytatódik. A június 19. óta tartó légi- és tüzérségi támadásokban eddig 116 civil veszítette életét, és több százan sebesültek meg.

Pénteken jelentek meg először hírek arról, hogy néhány településen tűzszünetben állapodtak meg a szembenálló felek, amit megbékélési folyamat fog követni. Jordánia az utóbbi napokban tárgyalásokat folyatott a térséget igazgató Szabad Szíriai Hadsereggel és Oroszországgal, hogy a harcokat beszüntessék, cserében pedig Damaszkusz ismét ellenőrzése alá vonhassa a térséget.

A becslések szerint mintegy 1,2 millió szíriai menekültnek otthont adó Jordánia aggodalommal követte a harcokat a vele szomszédos szíriai térségben, különösen annak fényében, hogy több tízezer földönfutóvá vált ember megindult a jordániai határra. Ammán azonban világossá tette: nem nyitja meg határát a menekülők előtt, mert már egyszerűen nem tud több embert befogadni.

Képünk forrása: AFP Photo/Mohamad ABAZEED