Kudarcba fulladt a topless tüntetés

Csak nagyon kevés hölgy vett részt azon a brazíliai tüntetésen, amelyen az ellen tiltakoztak, hogy a strandokon tilos a topless viselet. A fotósok sokkal többen voltak.
Napi.hu, 2013. december 23. hétfő, 09:41
Fotó: Napi.hu

Egy a negyvenes években hozott törvény értelmében a brazil strandokon nem napozhatnak a hölgyek fedetlen keblekkel. A törvényt sokan tartják nevetségesnek a 21. században, ezért tüntetést szerveztek, amelyen az eredeti tervek szerin több mint kétezer hölgy dobta volna le felsőjét tiltakozásul. A demonstráció azonban jóval szerényebbre sikerült - jelentette a BBC.

Mindössze tucatnyi nő vállalkozott arra, hogy megtegye az érvényben lévő szabályok szerint obszcén viselkedésnek számító tettet. A sajtó azonban erősen rágyúrt az eseményre: a fotósok hada vette körül a tiltakozás sajátos módját választó hölgyeket, a férfinép pedig elözönlötte a demonstráció helyszínét.

A szervezők szerint a lányok-asszonyok valószínűleg a nagy felhajtástól ijedtek meg. Véleményük szerint nevetséges, hogy miközben a karneváli felvonulásokon teljesen természetes a meztelenkedés, a strandokon egy több évtizedes törvény nevében tiltják a világ sok országában elfogadott topless napozást.

A torz puritanizmus valójában a macsó brazil kultúrából fakad - mondta Olga Salon az AP hírügynökségnek. Ő volt az egyike azoknak, akik vállalták felsőjük levetését. Ana Rios, az egyik szervező azzal egészítette ki ezt, hogy a nőkkel szembeni előítéletekre akarták felhívni a figyelmet.

Sajnálatos, hogy médiacirkuszba fulladt a demonstráció - mondta, hozzátéve: meglepte mennyi férfi jelent meg pusztán arra a hírre, hogy női melleket láthat. A tüntetést egyébként azt követően határozták el, hogy Cristina Flores színésznőt egy fotózás alkalmával egy arra járó rendőr felszólította: vegye fel a topját, mert különben letartóztatják. Mint mondta: fogalma sem volt arról, hogy szabálysértést követ el a félmeztelen megjelenéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ingyen, 2013.12.27 10:53

@htszht:

miért tűrjük egyáltalán, hogy legyenek templomok?
aberrált dolog egy nem létező istenhez imádkozni, ráadásul az ateisték pénzén (is).
gulágon a helye a sok vallásos idiótának.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2013.12.27 10:05

Megijedtek a "felhajtástól"?...szó szerint.
Jogos a törvény.
Aki meztelenkedni óhajt mehet nudista strandra.
Nem hiszen, hogy a kisgyermekeseknek el kellene tűrniük a maga mutogatókat.
Nőkkel szembeni előítélet?...mintha saját maguk gerjesztenék.
Olyan, mint a templomban imádkozó időseknek eltűrniük a randalírozó, nem dolgozó, mindenkit lenéző senkiháziakat.
gulágban a helyük. Putyin tudta mi a dolga.
A braziloknak úgy is van karneváljuk ahol aztán azt mutogat bárki amit csak akar.
A kiéhezett turistáknak legalább van döntési joguk, hogy mire mennek el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html