Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben az orosz propaganda az export diverzifikálásának fontosságától hangos, a legújabb adatok e terv teljes sikertelenségét bizonyítják. Az RBC hírügynökség nyilvánosságra hozta az 500 legnagyobb orosz vállalat tavalyi rangsorát és eredményeit. Ezek adták az ország teljes gazdasági teljesítményének 77 százalékát, de a nagyvállalati nyereségek 98 százaléka változatlanul az olajból és a földgázból származott.

A kedvezőtlen strukturális adat mellett figyelemre méltó, hogy a cégek összevont nettó adóssága közel 40 százalékkal, 15,9 ezer milliárd rubelre (283 milliárd dollár) emelkedett, vagyis meghaladta az évi orosz szövetségi költségvetés teljes összegét - írta a The Moscow Times. Mivel a rubel árfolyama tavaly a dollárral szemben több mint 40 százalékot zuhant, a vállalati tartozások rubelben számolva jelentősen megugrottak.

Az RBC 500-as ranglistáját három energiavállalat vezeti. Az első a Gazprom állami gáztársaság, amely az orosz GDP mintegy 8 százalékát adja. Tavalyi árbevétele 5,5 ezer milliárd rubel (143 nilliárd dollár) volt, 7 százalékkal több az előző évinél. A második a magántulajdonban levő Lukoil, amelynek bevétele 24 százalékkal, 4,7 ezer milliárd rubelre (122 milliárd dollár emelkedett), a harmadik helyre állami vetélytársa, a Rosznyefty futott be 16 százalékkal feltornászott, 3,7 ezer milliárd rubeles (96 milliárd dollár) árbevétellel.

Ezeket két további állami vállat követte: a Sberbank és az Orosz Államvasutak. A legnyereségesebb cég a Szurgutnyeftyegaz magánvállalat lett 885 milliárd rubeles (23 milliárd dollár) profitjával - bár ezt nagyban készpénzes keményvaluta-tartaléka felértékelésének köszönhette.