Amikor Friedrich Merz a CDU volt politikusa, aki az elmúlt tíz évben bankárként milliomossá vált, bejelentette, hogy indul a német konzervatív CDU pártelnöki tisztségéért, sokan retró pártelnökjelöltnek gúnyolták. Ezzel arra utaltak, hogy az 1990-es években, Angela Merkel centrista korszaka előtt volt vezető politikus, így a párt konzervatív múltját hozza vissza. Merz tagadja ezt, sőt úgy véli, hogy bár 65 évével ő a legidősebb induló a posztért a január 16-i választás előtt, modern programot kínál - derült ki a Financial Timesnak adott interjújából.

Németországnak a következő évtizedben Kína felemelkedésével, a világhatalmak erősödő rivalizálásával és alapvető technológiai kihívásokkal kell szembe néznie - fejtegette. Ezekkel a gondokkal az elmúlt években befektetési bankárként már szembe került, így van válasza a jövő feladataira. Ennek ellenére még saját pártjában is sokan a milliomos vállalati jogászt látják, aki védi a konzervatív értékeket, mert úgy gondolja, hogy Merkel vezetése alatt a párt túlságosan balra - a centrumba - tolódott.

Folytatás vagy változtatás?

A pártelnökválasztás alapvetően arról szól, hogy a CDU folytassa-e a Merkel alatt megkezdett centrista politikát vagy visszatérve jobboldali gyökereihez új irányt vegyen. Az előbbit Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke képviseli, az utóbbit Merz. A harmadik induló a posztért Norbert Röttgen, a párt vezető külpolitikai szakértője, akit nem tartanak esélyesnek, bár az utóbbi időben sokat javult a népszerűsége, mert digitális eszközön folytatott kampányával megnyerte magának a párt fiatalabb korosztályát.

Merz azt mondja, hogy ki kell használni a ritka alkalmat, amikor a regnáló kancellár nem indul a pártelnökválasztáson, következésképpen adott a lehetőség a politikai-ideológiai fordulatra, arra, hogy a konzervatívok új ajánlatot tegyenek a német választóknak az eszmeileg szándékosan homályos merkeli másfél évtized után. Szerinte a konzervatív, üzletbarát üzenettel vissza lehetne szerezni azokat a szavazókat, akiket a nem kellően jobboldali politika miatt az elmúlt években elvesztettek. A "merkelisták" erre azt felelik, hogy bár ez igaz lehet, ám középen többet veszítenének azok közül akik 16 éven át Merkelre szavaztak.

Pikírt kritika

Laschet azzal vág vissza Merznek, hogy kevesen vannak, akik visszasírnák a 20 évvel ezelőtti CDU-t. Ezzel arra utal, hogy a párt vezető politikusa volt az 1990-es években és a 2000-es évek elején, ám Merkel legyőzte, és félreállította. Ezt követően duzzogott néhány évig a partvonalon morgolódva magában, majd 2009-ben kiszállt a politikából, és az üzleti életben elindult a milliomossá válás útján. Vannak, akik szerint elégtételt kíván venni régi riválisán, de ezt is tagadja, mondván: már nem érdekesek a 20 évvel ezelőtti párton belüli harcok.

Merz a legnépszerűbb elnökjelölt a CDU tagságának körében, csakhogy az 1001 küldöttből, aki január második szombatján szavaz, kevés mezei párttag lesz. Elsősorban vezetők adják majd le a szavazatukat, akik azt mérlegelik, hogy az új pártelnök mennyire vonzó a párton kívüli, az arany középutat kereső szavazók körében, akik nélkül nem lehet nyerni a szeptemberi parlamenti választásokon. Emellett olyan kancellárjelölt kell, aki szót ért a várhatóan jól szereplő Zöldekkel, akikkel esetleg koalíciót kell kötni a kormányalakításhoz, és Merznek nem éppen kedvencei a Zöldek.