Fordulat jöhet a németeknél, kukába dobhatja Merkel örökségét az utóda

Friedrich Merz, a német CDU pártelnök-választási versenyének egyik esélyese úgy véli, hogy Angela Merkel távozása a politikából esély nyújt egy új kezdetre, amelyben a német konzervatívok szakíthatnának a kancellár centrista politikájával.
Komócsin Sándor, 2021. január 8. péntek, 19:57
Fotó: AFP

Amikor Friedrich Merz a CDU volt politikusa, aki az elmúlt tíz évben bankárként milliomossá vált, bejelentette, hogy indul a német konzervatív CDU pártelnöki tisztségéért, sokan retró pártelnökjelöltnek gúnyolták. Ezzel arra utaltak, hogy az 1990-es években, Angela Merkel centrista korszaka előtt volt vezető politikus, így a párt konzervatív múltját hozza vissza. Merz tagadja ezt, sőt úgy véli, hogy bár 65 évével ő a legidősebb induló a posztért a január 16-i választás előtt, modern programot kínál - derült ki a Financial Timesnak adott interjújából.

Németországnak a következő évtizedben Kína felemelkedésével, a világhatalmak erősödő rivalizálásával és alapvető technológiai kihívásokkal kell szembe néznie - fejtegette. Ezekkel a gondokkal az elmúlt években befektetési bankárként már szembe került, így van válasza a jövő feladataira. Ennek ellenére még saját pártjában is sokan a milliomos vállalati jogászt látják, aki védi a konzervatív értékeket, mert úgy gondolja, hogy Merkel vezetése alatt a párt túlságosan balra - a centrumba - tolódott.

Folytatás vagy változtatás?

A pártelnökválasztás alapvetően arról szól, hogy a CDU folytassa-e a Merkel alatt megkezdett centrista politikát vagy visszatérve jobboldali gyökereihez új irányt vegyen. Az előbbit Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke képviseli, az utóbbit Merz. A harmadik induló a posztért Norbert Röttgen, a párt vezető külpolitikai szakértője, akit nem tartanak esélyesnek, bár az utóbbi időben sokat javult a népszerűsége, mert digitális eszközön folytatott kampányával megnyerte magának a párt fiatalabb korosztályát.

Merz azt mondja, hogy ki kell használni a ritka alkalmat, amikor a regnáló kancellár nem indul a pártelnökválasztáson, következésképpen adott a lehetőség a politikai-ideológiai fordulatra, arra, hogy a konzervatívok új ajánlatot tegyenek a német választóknak az eszmeileg szándékosan homályos merkeli másfél évtized után. Szerinte a konzervatív, üzletbarát üzenettel vissza lehetne szerezni azokat a szavazókat, akiket a nem kellően jobboldali politika miatt az elmúlt években elvesztettek. A "merkelisták" erre azt felelik, hogy bár ez igaz lehet, ám középen többet veszítenének azok közül akik 16 éven át Merkelre szavaztak.

Pikírt kritika

Laschet azzal vág vissza Merznek, hogy kevesen vannak, akik visszasírnák a 20 évvel ezelőtti CDU-t. Ezzel arra utal, hogy a párt vezető politikusa volt az 1990-es években és a 2000-es évek elején, ám Merkel legyőzte, és félreállította. Ezt követően duzzogott néhány évig a partvonalon morgolódva magában, majd 2009-ben kiszállt a politikából, és az üzleti életben elindult a milliomossá válás útján. Vannak, akik szerint elégtételt kíván venni régi riválisán, de ezt is tagadja, mondván: már nem érdekesek a 20 évvel ezelőtti párton belüli harcok.

Merz a legnépszerűbb elnökjelölt a CDU tagságának körében, csakhogy az 1001 küldöttből, aki január második szombatján szavaz, kevés mezei párttag lesz. Elsősorban vezetők adják majd le a szavazatukat, akik azt mérlegelik, hogy az új pártelnök mennyire vonzó a párton kívüli, az arany középutat kereső szavazók körében, akik nélkül nem lehet nyerni a szeptemberi parlamenti választásokon. Emellett olyan kancellárjelölt kell, aki szót ért a várhatóan jól szereplő Zöldekkel, akikkel esetleg koalíciót kell kötni a kormányalakításhoz, és Merznek nem éppen kedvencei a Zöldek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2021.01.10 12:05

Jómagam úgy gondolom, hogy nem a nemzetállamok vagy egy adott párt (CDU) érték politizálásáról kell immár beszélni, hanem arról, hogy Európa hogyan-és miként ad választ a GLOBÁLKAPITALIZMUS által létrejövő kontinenseket átszövő mamut TŐKE, mint az eredeti tőkefelhalmozást felváltó, kihelyezett tőke mozgásának.
Nem a CDU-nál dőlnek el a dolgok, hanem a világ nagy tőkemoguljait tömörítő Davosi Fórumon (ahol a 4. ipari forradalmat is meghirdették)
Jómagam úgy gondolom, hogy megmarad a KÉTSEBESSÉGES Európa: ebben hazánk mivel kormányzati szándék is ez: az alacsony hozzáadott értékű, bármikor eldobható, "ÓCSÓ" munkaerőre alapozott összeszerelő ország lesz...ami a világ globálgazdaságának ilyenformán csak alattvalója-de nem irányítója!
Ami egyértelmű:
a Magasan hozzáadott TUDÁSTŐKE a magyar "nemzetállamnak" nem érték, ezért is vonul ki az állam a felsőoktatásból...lásd: évről évre kevesebb MÉRNÖK képzési államilag támogatott férőhelyet hoznak létre...de Orbánnak (I)gaza van: minek drága pénzért mérnököket képeznünk...hisz mi csupán ÓCSÓ bérmunkások vagyunk...kimondva MI NEM AKARUNK tudástőkét hozzáadni a világ 4. ipari forradalmához (lásd az MTA lezüllesztése: és a Kipcsak kutató Intézet és Veritas Intézet milliárdos támogatását: ugye ami nem járul hozzá az innovációhoz)
Németország:
Teljesen mindegy, hogy melyik politika kerül hatalomra Merkel után: a fő, hogy FELISMERTÉK, hogy a magasan hozzáadott tudásalapra kell építeni: ezért AGYELSZÍVÁSSAL kutató mérnököket vonzanak, illetve a megújuló/zöld energia iparba fektetnek...hisz felismerték ez az új TŐKE hozadék!
Tehát: függetlenül attól, hogy Merkeli politika-vagy Merkeli politika: a német ipar fogja irányítani a kétsebességű Európa igazodását a GLOBÁLKAPITALISTA világrendhez!
Mi "nemzeti" magyarok: pedig ennek csak alattvalói ÓCSÓ kihasználói leszünk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gondolkoggyunk, 2021.01.10 10:43

@csahos: "Ha nem integrálodunk olyan Amerikai Egy. Áll. formátumba öt éven belül- Akkor a nagyhatalmak kijátszanak minket."

Az USÁ-ban az egyes államok vezetésének alig van lehetősége a lopásra, a nagy pénzek a központi kormányhoz futnak be, tehát csak Washingtonban lehet igazán jól lopni. Ezért az EU országok kormányai soha nem fognak beleegyezni a jelenleginél szorosabb integrációba. Ha nincs más mód, akkor inkább romlásba, szegénységbe viszik saját népüket, de a húsosfazekat soha nem engedik ki a kezükből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.10 06:08

@matura: Te lehet, hogy könyörögtél, csicskalelkű! Én nemmel szavaztam és nemek szavaztára buzdítottam mindenkit a népszavazásnál. Neked van már bécsben cukrászdád, csicskalelkű?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.10 06:04

@csahos: Hahahaha!!
Te fordítva nézed a világot, ecsém!
Anglia hagyta ott a haldokló uniót.
El is húz rendesen mellette.
Most az oltásokkal majd az USA szabadkereskedelmi egyezménnyel utána lecsapnak az oroszokra mert rájuk nem vonatkozik a Merkel által erőletett embargó.
Már az Északi Áramkat 2-nek is lőttek.
A világ legdrágább áramára után a legdrágább gázárak is beköszöntenek a németeknek.
Ilyen vesztes csapathoz tartozni nem nagy dicsőség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2021.01.09 22:17

Merkel ugyanazt csinálta a CDU-val, mint nálunk Vona a Jobbikkal: eltérítette eredeti irányvonalától és ezzel elárulta a szavazóit. Ideje visszakerülnie oda, ahova Adenauer vezetése alatt volt. A liberalizmus nem a CDU ideológiája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html