Az első nap végén nem tudtam felemelni a karomat. Nyolc helyett jó tíz óra munka, jó munkakörnyezet helyett jégverem, és hangos, büdös, iszákos szoba- és lakótársak fogadtak. Azok a hónapok olyan borzalmasak voltak, hogy visszagondolni is gyűlölök. Ide mi csicskának, cigánynak, niggernek jövünk, így, ahogy mondom. A német főnököknek mi nem is létezünk - kezdi beszámolóját s 24.hu riportjában az Erdélyből Észak-Németország egyik sertésfeldolgozójába csöppent 32 éves István.

Több 100 euróba került

Őt és hat másik fiatal férfit Kolozsvár környékén toborozta egy magyar üzletember. A férfiakkal tavaly augusztusban indult el a szakadt kisbusz Münchenbe, majd onnan tovább Észak-Rajna-Vesztfália egyik alvóvárosába. Az utazásért fejenként 100 eurót, a munkahely megszerzéséért további 500-at kellett fizetniük összekötőjüknek, aki megengedte, hogy az utóbbi összeget az első fizetésükből törlesszék.

Németország hatalmas húsüzemeiben jellemzően kizsákmányolt kelet-európaiak, köztük magyarok dolgoznak. Hogy pontosan ki a kizsákmányoló, a német tulajdonos vagy a kelet-európai közvetítő cégek, azt nem könnyű eldönteni.

Összezsúfolják a munkásokat

Hosszú évek óta tudható, a német hatóságok előtt is ismert, hogy a vállalkozói szerződéssel, az úgynevezett Werkvertraggal érkező külföldi munkásokat gyakran emberhez méltatlan szállásokon zsúfolják össze, az üzemekben pedig áthágják a munkavédelmi előírásokat és a munkaidőkeretet.

Európa egyik legsúlyosabb járványgóca Észak-Rajna-Vesztfáliában, Németország legnagyobb húsfeldolgozójában, a Tönnies üzemében alakult ki. Május közepén úgy döntött a német szövetségi kormány, hogy 2021 elejétől megtiltják a vállalkozói szerződés alkalmazását azon társaságoknál, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás.