Özönlenek a külföldi munkavállalók Lengyelországba

A legfrissebb statisztikai adatok szerint rekordot döntött a Lengyelországban tartósan tartózkodó külföldiek száma, a növekedés az év eleje óta is látványos.
Barabás Júlia, 2019. július 7. vasárnap, 07:30
Fotó: Getty Images

A tartózkodási engedéllyel - tehát nem ideiglenesen, például vízummal - Lengyelországban élő külföldiek száma az év közepére elérte a 400 ezret, ami új rekord. Az illetékes kormányhivatal friss adataiból az is kiderül, hogy az év elején még "csupán" 372 ezer volt az a szám - adta közre az adatokat a Radio Poland a Rzeczpospolita cikke alapján.

Az elmúlt két évben a hosszú ideig az országban maradó külföldiek száma 100 ezerrel ugrott meg. Nagyobb részük 40 évesnél fiatalabb, főként Mazóvia, Alsó-Szilézia, Nagy-Lengyelország és Szilézia tartományokban élnek, mert ezek kínálják a legtöbb álláslehetőséget.

Továbbra is az ukránok vannak a legtöbben, közel kétszázezren, őket követik a fehéroroszok 23 ezerrel, de az utóbbiak száma nagyon gyorsan nőtt az elmúlt két évben. A következő legnagyobb csoport a németeké, 21,3 ezer fővel és az oroszoké, 12,2 ezerrel. Hatalmas tempóban, 170 százalékkal emelkedett a Lengyelországban élő indiaiak száma, amely ma már eléri a 9,5 ezret.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.07.07 10:52

a lengyelek és magyarok elmennek, helyükre ukránok jönnek.

fasza jövő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html