Menekülőre fogták a lengyelek

Majdnem egy évtizede először fordult elő, hogy éves összehasonlításban csökkent a lengyel emigránsok száma: sokan hazatérnek, még többen azonban csak átköltöznek Angliából Németországba vagy Hollandiába.
Barabás Júlia, 2019. november 28. csütörtök, 06:40
Fotó: Shutterstock

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban 2010 óta először csökkent a lengyel emigránsok száma az előző évihez képest - adta hírül a Business Insider Polska.

Pontosan 85 ezerrel kevesebben voltak külföldön - 2017-ben 2,45 millió lengyel élt tartósan a hazáján kívül. A legnagyobb esés Nagy-Britanniában volt, miközben háromezerrel nőtt a Németországba és Hollandiába dolgozók lengyelek száma.

A szigetországból egy év alatt 98 ezer lengyel jött el, aminek hátterében elsősorban a brexit miatti bizonytalanság áll. A brit statisztikai adatok szerint 2018 végén 832 ezer Lengyelországban született személy lakott az Egyesült Királyságban és 905 ezernek volt lengyel állampolgársága. A brexiten kívül a szakemberek véleménye szerint az is számít, hogy a jó lengyelországi gazdasági helyzet sokakat hazavonz.

A Hollandiában és Németországban élő lengyelek növekvő száma nem azt jelenti, hogy mindannyian a britektől mentek át, sokan érkezhettek Lengyelországból is.

HOZZÁSZÓLÁSOK