Külföldi sajtó: Orbán harmadik elsöprő győzelme előtt áll

Kívülről nézve az Európai Unióval kialakult konfrontáció, illetve a jogszolgáltatás és a média ellenőrzése tartoznak azok közé az eredmények közé, amelyek megőrzését pártja céljaként jelölte meg Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz újraválasztott elnöke.
Komócsin Sándor, 2017. november 13. hétfő, 10:03
Fotó: Shutterstock

Egyhangú szavazással választotta újra két évre vezetőjének a Fidesz Orbán Viktort, aki a migráció ügyében konfrontációt kezdett az Európai Unióval és bírálja annak mélyebb integrációját, továbbá igyekszik ellenőrzése alá vonni a jogszolgáltatást és a médiát - számol be a Reuters a kormánypárt hét végi kongresszusáról. Orbán öt hónappal a parlamenti választások előtt messze vezet minden kihívója előtt és úgy tűnik, harmadszor is földrengésszerű győzelmet arat.

Megjegyzések

A hírügynökség ezt követően idézi a kormányfő olyan beszólásait, amelyeket nyilván éppen azért találtak ki a beszédírói, hogy a média felkapja őket. Kiemelik például azt a megjegyzést, miszerint az ország az ellenzéket akarja leváltani nem a kormányt. Ezzel a Reuters szerint a szétaprózott balközép ellenzéki pártokra utalt. Ezt a körülményt a kínai Xinhua hírügynökség is kiemelte.

A közvélemény-kutatások szerint a radikális jobboldali Jobbik megelőzi majd a balközép ellenzéket, ami azt jelenti, hogy a magyar társadalom még inkább afelé az etnikai alapú nacionalizmus felé fordul, amely Orbán Fideszét jellemzi - vélik a Reuters szerkesztői.

Ehhez kapcsolódva emelik ki a miniszterelnök megjegyzését, miszerint azért van szüksége a kormánypártnak még négy év regnálásra, hogy visszafordíthatatlanná tegye eddigi tevékenysége eredményeit. A Xhinhua felsorolja a három célt: az eredmények megőrzését, a szellemi gyökerek megerősítését és a magyar jövő megvédését.

Vitathatatlan

A Reuters kiemeli, hogy Orbán népszerűsége elvitathatatlan, különösen 2015 óta, amikor Magyarország egy időre az Európa gazdag országaiba igyekvő bevándorlók százezreinek főútvonalává vált. A Fidesz és Orbán szerint a menekültek elleni indulatokat részben Soros György magyar származású üzletember korbácsolja fel befogadást szorgalmazó "nyílt társadalom" koncepciójával.

Magyarország miniszterelnök elmondta, hogy harcol a Soroshoz köthető "globalista" nézetek ellen, amelyek veszélyeztetik az EU keresztény nemzeteit, ezek morális alapjait. Európa egyes államai úgy döntöttek, hogy túllépnek nemzeti karakterükön. Át akarnak lépni egy posztkeresztény, posztnemzeti korszakba.

A Soros-tervet végrehajtva ki akarják billenteni a hatalomból azokat a kormányokat, köztük a magyar vezetést, amelyek a nemzeti érdekeket képviselik Európa-szerte. Úgy tevékenykednek, mint a volt szovjet agitproposok, ám az öreg csatalovak a szagukról felismerik őket - folytatta a Reuters a sajtónak szánt ínyencségek tálalását a magyar miniszterelnök beszédéből.

A nyitókép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2017.11.13 14:30

Jellemző, hogy a baloldal annak idején csufos castingot rendezett a miniszterelnöki posztból, ez meg mint a mesében, add meg három kívánságom, jó megadom , és mi a harmadik í. add meg ujabb 3 kívánságom. A baloldal nem látta meg a gyönyörü országrablási lehetőséget, amit a 2/3 teremmtett meg. Körbe röfögik és nyalják, ki vannak már képezve , mehetnének észak koreába a hívek. Majd itt is éhezni fog a nép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html