Frank Liu, a Franklin Templeton kiemelt ázsiai partnere vásárolhatja meg a pápai húsgyárat - jelentette a Világgazdaság. A cégcsoport értékesítésére kiírt tenderen a a budapesti Tano Commerce Kft. nyert, amelynek ügyvezetője a cégadatbázis szerint Liu Chi-Jen, akit az üzleti világban Frank Liuként ismernek.

Az üzletember közel harminc éve dolgozik a Templetonnak, amelyet az elmúlt években a magyar állam megmentőjének tartottak, mert a hazai államadósság több mint 10 százalékát tartotta befektetési portfóliójában.

A befektető Magyarországra csábításában kulcsszerepet játszott Székely Levente volt tajvani nagykövet, aki tavaly augusztus óta már a Chi Fu Investment Hungary Kft. társvezetője. Székely a Világgazdaság megkeresésére időt kért arra, hogy beszámoljanak a pápai vállalatcsoporttal kapcsolatos terveikről.

A Tano 1,34 milliárd euróért kaphatja meg a patinás magyar vállalatot, amely az elmúlt évtizedben nem éppen a legjobb formáját hozta. A különböző kormányok összesen 11 milliárd forintot költöttek a megmentésére az adófizetők pénzéből, aminek most alig több, mint tizede jön vissza.

Az állami támogatás ugyanakkor csak a vállalat adósságainak törlesztésére volt elég, fejlesztésre nem, ezért az új tulajdonosnak a befektetése többszörösét kell elköltenie korszerűsítésre.