Külföldön dolgozók hizlalják a prágai büdzsét

Jelentős tétele a cseh költségvetés bevételeinek az ország külföldön dolgozó állampolgárai által haza küldött jövedelem, ami a GDP 1,1 százalékát adja.
Barabás T. János, 2015. június 22. hétfő, 14:20
Fotó: Reuters

A külföldön dolgozó csehek 2014-ben 2,54 milliárd dollárt (61 milliárd cseh korona) küldtek haza - ez 1 milliárd koronával több, mint amennyi az Európai Unió strukturális alapjából jutott tavaly az országnak. Ez a Lidove Noviny beszámolója szerint több mint 20 éves rekordot jelent.

A legtöbb pénz Németországból érkezett, 720 millió dollárnyi, ezt követte Szlovákia 399 millió és az Egyesült Államok 323 millió dollárral. Az Ausztriában dolgozó csehek 204, a Nagy-Britanniában alkalmazottak 197 milliót küldtek haza, de a Világbank adatai szerint olyan egzotikus országokban is alkalmaznak cseheket, mint Indonézia, Katar, Tadzsikisztán és Jemen.

A cseh statisztikai hivatal azonban nem fogadja el a Világbank becsléseken alapuló adatait és számítási módszereit, és ebből a forrásból még fele ekkora bevétellel sem számol. A kivándorolt csehek száma sem pontosan ismert, valószínűleg 200-350 ezer emberről lehet szó.

HOZZÁSZÓLÁSOK