Külföldre menne dolgozni? - Ezzel a foglalkozással biztosan talál állást

Az EURES európa szerte összesen 63 ezer állást hirdet eladóknak, a legkeresettebbek az eladók - írja a blokkk.com.
Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 11. péntek, 11:11
Fotó: Stocksnap

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Szolgálat állásportálján (EURES) megszaporodtak az elmúlt időszakban a boltos álláshirdetések. Itt azok a kereskedők, boltok, áruházak keresnek munkaerőt, akik az országhatáraikon túlról is fogadnák az eladókat, pénztárosokat, vagy éppen az árufeltöltőket.

A uniós portálon meghirdetett álláshelyek száma 2,5 millió, ezen belül a boltokban, különféle áruhelyeken több mint hetvenezer embert keresnek, az eladók mellett például pénztárosokat, vagy éppen piaci árusokat is. Ez éppen a fele a magyar bolti kiskereskedelemben dolgozó fizikai alkalmazottak létszámának, tehát minden második eladó akár szedhetné is a sátorfáját és kereshetne magának új állást külföldön is - írja a Blokkk.com.

A kereskedelmi szakblog rámutat: míg 2015-ben 36 ezer eladót kerestek az európai kereskedők, 2016-ban már 48 ezret. Ehhez képest igencsak tekintélyes növekedés a jelenlegi 63 ezres szám, ami a 2015. évinél háromnegyedével nagyobb.

Bolti eladó kell leginkább

Az öt legtöbb eladói munkakört hirdető ország: Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Ausztria és Belgium. A listavezető Németország, ahol 36 ezer boltos álláshelyet hirdetnek jelenleg szemben a 2016-ban regisztrált 23 ezerrel. Kelet-Európában az öt legnagyobb hirdető ország, Lengyelország (2771), Csehország (2330), Románia (414) Magyarország (412) és Bulgária (268).

A fizetéseket tekintve a Blokkk.com megjegyzi, hogy néhány boltos eladónak kínált fizetés Ausztriában például 1460 eurós, vagy 1546 eurós összegekkel lehet találkozni rögvest a lista eleje táján, ami 450 ezer forint feletti bérezést sejtet.

Az EURES szerint Európában a tíz legkeresettebb szakma közül a bolti eladó van a toppon, de a top10-ből a pincérek sem hiányoznak. A sorrend következő:

  • beosztott bolti eladó,
  • mezőgazdasági és iparigép-szerelők és -karbantartók,
  • kamion- és teherautósofőrök,
  • ápolók,
  • máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak,
  • készletnyilvántartók,
  • felszolgálók,
  • fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők,
  • kereskedelmi értékesítők,
  • gépjárműszerelők és -karbantartók.

Németországban, de Magyarországon is az eladók a listavezetők, az itt meghirdetett álláslehetőségeket nézve - állapítja meg a Blokkk.com.

Mi a helyzet itthon?

A blokkk.com már többször rámutatott arra, hogy a betöltetlen álláshelyeket jelző KSH mutató jelentősen megugrott 2017 elején: a 2016. első negyedévében mért 3819-ről 2017 első negyedévében 5465-re. Ez a trend a cégek szintjén is megfigyelhető - hívja fel a figyelmet a szakportál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.08.11 23:48

@Bahnsteig_Eins: még annyit ehhez, hogy egy másik, nem túl távoli (és alaphangon 70 milliárd dolláros költségvetésű) kazah olajmezőn volt az az élményem, hogy magyarként kizárólag orosz kollégákkal dolgoztam, egy konténerben. Négy íróasztal és számítógép volt a konténerben, az egyiknél én ültem. Egy drága, jó mérnök barátom tanított meg a spool-, azaz csődarab-kereső szoftver használatára, cserébe - talán - azért, hogy én tolmácsoltam neki oroszul. Így lettem piping engineer, bár korábban semmi végzettségem, tapasztalatom nem volt ehhez. Namost a konténerben a nap úgy kezdődött, hogy a - reggel 6-kor - mínusz 20, 30 fokról felfűtöttük a konténert, hogy egyáltalán le tudjunk ülni az íróasztalokhoz. Miután ez megtörtént, a hangulat olyan volt a konténerben, mint egy könyvtárban, mindenki ült az íróasztal előtt, csak néha szakította meg a csöndet egy-egy "csáj? kofé?" kiáltás, jelezve a tea vagy kávé elkészültét. Mondom, magyarként egyedül ültem három orosszal, olyan tökéletes békében, barátságban és nyugalomban, hogy még a magyar, velem ellentétben oroszul nem, illetve csak keveset, beszélő művezetőnk is megjegyezte, hogy nálam tökéletesebb munkatárs nem volna erre a feladatra. Hangsúlyozom hogy Kazahsztánban voltunk, és a kazahokkal se volt soha semmi bajom. Az egyik orosz kolléga, aki naponta, munkaidőben is megivott kb. egy üveg vodkát, és néha emiatt késve, vagy egyáltalán nem jött be, elmagyarázta nekem, hogy miért teheti ezt meg - mert, szerinte legalábbis, ő ott nélkülözhetetlen volt. A konténer ajtaja persze néha kicsapódott, és különböző emberek nyomultak be, de ez - a hírek szerint - Vlagyimir Vlagyimirovics dolgozószobájában is ugyanígy történik. Akárhogy is, meleg barátság és nyugalom uralta a légkört, eszébe nem jutott senkinek fúrni a másikat, a hülye magyarokkal ellentétben, akik még ott kint is olyan sikeresen fúrták egymást, az idióták, hogy előbb-utóbb mindegyiket hazapaterolták, a hülye parasztokat. Pont mint a Kisgazdapárt hülye parasztjai, akik sikeresen kifúrták, faragták magukat a Parlamentből, az idióta, hülye parasztok.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.08.11 23:03

@atombandi: Látod, ebben most kivételesen egyetértünk. Én is kb. egy évtizedig próbáltam Magyarországon dolgozni, érvényesülni, két diplomával, három (bár beismerem, a harmadikat, az oroszt már munka mellett tanultam) nyelvtudással. Ezzel együtt röhejes fizetést kerestem, de ami még megdöbbentőbb volt, hogy az ostoba, irigy parasztok a 35-50-80 ezres fizetésemet irigyelték, és ha tudtak, fúrtak, és keresztbe tettek, a hülye parasztok. A legemlékezetesebb élnményem az volt, amikor egy tengizi magyar cégtől rúgatott ki egy hülye paraszt, rosszinduakatból, mert régebben ismerte a másik hülye paraszt posztkommunista mutyielvtárs vezérigazgatóját, én pedig egy éven belül 20-szoros fizetéssel tértem vissza ugyanarra a kazahsztáni olajmezőre, a manipuláló, intrikáns parasztot meg örökre kitiltották Kazahsztánból, azóta se látott 400 ezer Ft-ot egyben, pedig vagy 10 évet lehúzott, és ennek megfelelően meg is őrült Tengizben az idióta.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.08.11 20:20

@lomb:
ilyenek is vannak, sot talan megkockaztatom, hogy ilyenekbol van tobb. ennek ellenere meg sokan vannak, akik maradnak. en nem vagyok devizahiteles, igy a brexit hatasai meg csak korlatozottan csaptak meg, de egy biztos, nekem barmelyik nyugati orszagban lenne munkam es nem pizzafutar szintu. akiket en ismerek azok kozul alig ment vissza valaki. mondjuk nem is pincerkednek, a magasabb hozzaadott ertek pedig boven jobb fizeteseket eredmenyez, amik magyarorszagon elerhetetlenek,

hiaba keres meg egy fejleszto sok penzt, ha itt kint annak a duplajat teszem felre. minel magasabbra kapaszkodik fel valaki a letran, annal kevesbe eri meg visszamenni a sok irigy koze. na ok lennenek azok, akik magyarorszagot feljebb tudnak huzni az orszagok rangsoraban, csak valahogy ruhellik a magyar uram-batyam rendszert.

itt senki sem azert ert el valamit, mert valakinek a valakije, hanem sajat erobol, a sajat tudasabol, a sajat munkajaval kereste meg a penzet. ja es elvenni sem akarja senki, azert az sem mindegy. magyarorszagon ha valamit elersz, egybol jonnek az fideszes sameszok, hogy hogyan tudnanak leszakitani belole egy kicsiket. na itt ilyenek nincsenek. nem, itt sincs kolbaszbol a kerites, kemenyen meg kell dolgozni a penzedert, de itt ha megdolgoztal erte, elvezheted a gyumolcset, magyarorszagon nem. ezert se megyek tobbet vissza 1 het nyaralasnal, annyi boven eleg a miliobol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.08.11 14:55

@troll: Mennének többen is? Mennyien?

Durva tévedésben leledzik - már nem először - kedves fórumtársam. Ismerőseim kb. 15%-a dolgozott - nyelvtudás nélkül - külföldön hosszabb-rövidebb ideig és ... hazajöttek nyelvtudással, ám nem akaródzik nekijük ismét az ígéret földjére menni dolgozni.

Egyik ismerősöm kéttannyelvű középiskolában végzett. Felsőfokú oskolába nem vették föl, szakmát herótja volt tanulni, kitántorgott az ígéret földjére és pizzafutár lett belőle. A megfeszített munkáját elismerték és biztonsági őrré léptették elő. Kiváló perspektíva nyílt meg ezzel előtte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.08.11 14:31

a külföldi munkavállalás legnagyobb akadálya a nyelvtudás hiánya.

igaz, hogy sokan kimentek, de ennél még sokkal többen mentek volna el, ha jól beszélnék a helyi nyelvet, vagy legalább az angolt.

enélkül azonban max mosogatónak vagy takarítónak mehetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html