Külföldről kapott dicséretet Orbán Viktor

Orbán Viktor magyar kormányfő politikájának érdeme, hogy ráirányította a figyelmet a schengeni határok védelmének szükségességére - jelentette ki Martin Stropnicky cseh külügyminiszter vasárnap a közszolgálati Cseh Televízió politikai vitaműsorában.
Domokos Erika, 2018. február 25. vasárnap, 17:34
Fotó: Pixabay

A cseh diplomácia irányítója - a magyar kormány illegális migráció elleni határozott fellépésének a hátterét firtató felvetésre válaszolva - hangoztatta: el kell ismerni, hogy "Magyarország 2015-ben hatalmas (migrációs) nyomás alatt volt, és a szlovákokon, illetve rajtunk (cseheken) kívül senki se segített neki" - írta az MTI tudósítója a cseh tévére hivatkozva.

Stropnicky szerint Orbán Viktor közismert politikai stílusa lehet ugyan némelyek számára túl határozott, "de érdeme, hogy a migrációs vitát ahhoz a felismeréshez vezette, hogy a schengeni határokat valamiképpen meg kell védenünk". Amennyiben ezt a témát, tehát a schengeni határok védelmét Brüsszel, az Európai Unió másra hagyná, akkor a témát nagyon hamar a szélsőségesek vennék a kezükbe, és Európa "barnulni" kezdene - vélekedett a cseh tárcavezető.

Elhangzott kritikus mondat is

Václav Belohradsky cseh filozófus, egyetemi tanár a vitában úgy fogalmazott, hogy Orbán politikájának "ezt az aspektusát értékelni kell". Ugyanakkor bírálta a magyar kormányfőt, hogy a liberális demokrácia helyett illiberális demokráciát akar építeni.
Belohradsky szerint Orbán "nagyobb hatalmat akar, mint amennyit a liberális demokrácia adhat a politikának", ezért igyekszik kiiktatni a hatalmát korlátozó fékeket, például a független bíróságokat vagy a szabad sajtót.

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke leszögezte, hogy a migráció kérdésében Csehország egyértelműen Magyarország mellett van. Szerinte azonban probléma, ha egy politikus megpróbálja lebontani a mai liberális demokratikus rendszert. "Ezt már nem támogathatjuk" - szögezte le Hamácek, aki korábban négy évig a parlamenti alsóház elnöke volt. A politikus úgy látja: Csehországot jelenleg ilyen veszély nem fenyegeti, de a problémára figyelni kell.

Martin Stropnicky nagyon fontosnak minősítette a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) létezését és működését, és szerinte Magyarországot "de facto" szomszédos országnak kell tekinteni. Megállapította: Csehország és Szlovákia nagyon kényes helyzetben van a visegrádi csoportban, mert nem minden tetszik nekik, ami Magyarországon vagy Lengyelországban történik, de érdekük, hogy a V4 fennmaradjon. "A csoportot meg akarjuk tartani" - hangsúlyozta a cseh külügyminiszter az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ti kamuztok, 2018.02.25 19:49

@tepsi: "Nettó hazugság, mert ha korlátozva van a szabad sajtó, akkor mégis hogy lehet hogy a fenti cikkből idézni tudtam ezt a részletet? "

Te öreg, nagyon nem akarod tudomásul venni, hogy az írott, és a az elektronikus sajtó, és média (újságok, net, rádió, Tv) 95%-ban qurmányközeli kézben van az országban, (Mészáros, Vajna, Garancsi,)! Miről írogatsz ember, amikor a vidéki Magyarország, csak azt látja, és hallja, amit a qurmány akar? :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2018.02.25 19:39

"Belohradsky szerint Orbán "nagyobb hatalmat akar, mint amennyit a liberális demokrácia adhat a politikának", ezért igyekszik kiiktatni a hatalmát korlátozó fékeket, például a független bíróságokat vagy a szabad sajtót."
Nettó hazugság, mert ha korlátozva van a szabad sajtó, akkor mégis hogy lehet hogy a fenti cikkből idézni tudtam ezt a részletet? Az NWO liberális államokban tényleg korlátozva van a szabad sajtó, mert ami nem liberálkonform az meg sem jelenhet és ennélfogva nem is idézhető.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.02.25 18:19

a cseh érvelése logikus, rémes, hogy magukat komolynak tartó politikusok és hazai szolgai követőinek egy felcsuti rabló tarthat joggal politikai egyszeregy oktatást és ez lehtőséget ad neki hazája lepusztítására, amit már a határesemények nélkül eddig is megtett
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html