Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint az export értéke éves összevetésben 5,2 százalékkal, 6,37 billió jenre (58,7 milliárd dollárra) csökkent. Elemzők jobb adatra, 4,0 százalékos csökkenésre számítottak az augusztusi 8,2 százalékos visszaesés után. Az import értéke 1,5 százalékkal 6,49 billió jenre (59,8 milliárd dollár) mérséklődött, jelezve, hogy a belső kereslet is lanyha. Elemzők rosszabb adatot, 2,8 százalékos csökkenést vártak az augusztusi 11,9 százalékos visszaesés után.

A kereskedelmi mérleg hiánya 122,98 milliárd jenre (1,13 milliárd dollár) rúgott, ami ugyan kevesebb az előző havi 143,53 milliárd jenes deficitnél, de több mint duplája az elemzők által várt 54 milliárd jennek.

Az Ázsiába irányuló export 7,8 százalékkal csökkent szeptemberben, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 6,7 százalékkal esett vissza, Dél-Korea esetében pedig 15,9 százalékos csökkenést mértek. A Japánba irányuló kínai import is csökkent, 1,0 százalékkal, így Japán 441 milliárd jenes deficitet könyvelhetett el a kínai relációban. A japán kivitel több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban az export 7,9 százalékkal 1,18 billió jenre, az import pedig 11,6 százalékkal 623,28 milliárd jenre csökkent, így a kereskedelmi mérleg 564,1 milliárd jenes (5,2 milliárd dolláros) többlettel zárt Japán javára. A többlet éves összehasonlításban 3,5 csökkent szeptemberben - írta az MTI.

A deficites kereskedelmi mérleg fokozza a nyomást a japán jegybank kormányzótanácsán, hogy jövő heti ülésén lazítsa tovább monetáris politikáját a külső kockázatok kiéleződése és a kereslet lassulása miatt. Az ádáz amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdaság növekedésének lassulása fokozta egy globális recesszió kialakulásának veszélyét, ami beárnyékolja Japánnak, mint a világ harmadik legnagyobb gazdaságának kilátásait is.