Különadót kapnak a multik Szlovákiában

Nem hajlandó letenni az üzletláncokra kivetendő 2,5 százalékos különadóról - közölte tegnap Andrej Danko, az SNS elnöke, pedig sokat támadják a javaslatot. A szlovákiai Híd Párt viszont tompítana annak hatásán: szűkítenék az érintett üzletek körét.
Szabó Dániel, 2018. november 25. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu

A lakosság közel 70 százaléka nem ért egyet az üzletláncokra kivetett különadóval, azt csak a válaszadók 20 százaléka támogatja - derül ki a Go4insight ügynökség felméréséből az Új Szó szerint, de ez sem hatja meg Dankót. A véleménye az, hogy az üzletláncok finanszírozzák a kutatásokat, ezért nekik kedvező eredmények jönnek ki ezeken.

A 2,5 százalékos különadó ötletét egyébként éppen Magyarországtól vette a politikus, ahol szintén különadót kaptak a láncok, igaz ezt az Európai Bizottság sokat bírálta. Danko érvelése is azonos: az üzlethálózatok szerinte hatalmas extra nyereséggel vállalkoznak, a pénzt viszont az anyavállalataiknak küldik külföldre.

A Híd viszont enyhítene a javaslaton, mert túlságosan sok üzletlánc esne a jelenlegi változat alá. "A törvény olyan üzletekre vonatkozna majd, amelyek forgalmának az eredeti 10 helyett 25 százaléka származik élelmiszerből, és legalább két üzlete működik megyeközpontban. Nem érinti majd a szociálisan hátrányos helyzetben levő régiókban működő kis- és középvállalkozásokat és azokat a boltokat, amelyek 80 százalékban saját gyártású termékeit árusítják" - idézik a lapban Gabriela Matecná (SNS) földművelésügyi minisztert.

Az eredeti tervektől évi 150 millió euró adóbevételre számítottak, a tompított változat nagyjából 100 millió eurót jelent majd a büdzsének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.11.25 18:28

A minap jártam közel a 3 határhoz Ausztriában. A határ közeli falvakban rengeteg bolt, akkorák, hogy egy közepes magyar vagy szlovák városban nincsenek akkorák és annyi. Tolongás semmi, akik vannak és nyüzsögnek magyarul és szlovákul beszélnek. Így kell ezt csinálni, vigyék a V4-es balfasz politikusok jóvoltából a pénzüket a magyarok és a Szlovákok Ausztriába. Úgy tűnik a keleti hülyéknek nem hiányzik az ott hagyott forgalmi adó.
Kevés a bolt ezekben az országokban és drágábbak is az ilyen adók miatt. A kommunizmus úgy átmosta az agyakat, hogy csak a sarcot meg a rablást ismerik. Az osztrák meg röhög a markába, mint a hülyének mondott nyugatiak általában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.11.25 17:27

Megint a pénzéhes, kapzsi, ostoba politikusok. Több kárt fog vele okozni, mint hasznot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.11.25 09:09

Ezek szerint ott is vannak hülyék (20%) akik elhiszik hogy a "külön adót" nem a lakosság fizeti. Szerencséjükre sokkal kevesebben vannak mint itt :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html