Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem a brexit miatt térnek haza Nagy-Britanniából tömegesen a lengyelek, és nem elsősorban azért, mert elvesztették munkájukat, vagy anyagilag már nem éri meg nekik a vendégmunkás élet - írja a gazeta.pl. A fő ok az, hogy nincs aki gondoskodjon Lengyelországban hagyott szüleikről. Ez nagyon sok külföldön élő lengyelre igaz.

Az utolsó becslések szerint, amelyek a brit statisztikák alapján készültek, 2020 első felében az Egyesült Királyságból 85 ezer lengyel utazott el. Egy évvel korábban mintegy 900 ezren laktak a királyságban, a legmagasabb ez az adat 2017-ben volt, amikor több mint egymillió lengyel élt Nagy-Britanniában. A hazautazók száma nem történelmi rekord, emellett nem az összes lengyel, aki elhagyta a szigeteket, hazájába tért vissza, egy részük máshol próbál szerencsét vendégmunkásként.

Akik mégis eredeti hazájukat részesítették előnyben, azok a leginkább azért tértek vissza Lengyelországba, hogy gondozzák idős szüleiket vagy nagyszüleiket. Sokan tartanak attól, hogy a sokévi távollét után hogyan fognak boldogulni hazájukban. Igaz, általában ígérnek nekik állást, de most inkább elbocsátások vannak, mint felvételek. Ráadásul az élet Nagy-Britanniában sokkal könnyebb, mint Lengyelországban.