Különös mellékhatása volt az oroszoknál az enyhe télnek

Az oroszok kevesebb szeszes italt fogyasztottak az idei télen, mint egy évvel korábban, amit szakértők az akkorinál enyhébb időjárással magyaráznak.
Barabás Júlia, 2020. március 8. vasárnap, 12:03
Fotó: AFP

Szakértők szerint azért csökkent jelentősen az alkoholmérgezésben elhalálozott oroszok száma az idei télen a tavalyihoz képest, mert az országban meglepően enyhe volt a tél - derül ki a Moscow Times cikkéből. A statisztikai adatok szerint 619 ember halt meg emiatt 2020 januárjában, amit 37 százalékkal kevesebb, mint 2019 januárjában.

Az elmúlt hónapok a legmelegebb időt hozták az évnek ebben a szakaszában Oroszországban az időjárás-jelentések készítésének kezdete, azaz 1891 óta - jelentette korábban az ország hidrometeorológiai központja. A fogyasztóvédelmi unió vezetője, Pavel Sapkin szerint közvetlen összefüggés van az alacsonyabb alkoholfogyasztás és a jobb idő között.

Emellett az megszokottnál tíz Celsius-fokkal magasabb átlaghőmérsékletnek köszönhetően a szeszes italok fogyasztása jóval kevésé terhelte meg az emberek szervezetét. A szervezet adatai szerint egyébként már korábban is csökkent az alkoholfogyasztás: 2019-ben kissé elmaradt a 2018-astól. Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt jelentette, hogy 2003 és 2016 között 40 százalékkal csökkent az oroszok szeszesital-fogyasztása, ami hozzájárult az átlagéletkor növekedéséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK