Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország legnagyobb bankja, a Magyarországon is jelen lévő Szberbank beszáll az önvezető autók fejlesztésébe - derült ki a Moscow Times cikkéből. A pénzintézet közös vállalatok hoz létre a Cognitive Techologies céggel, amely a mesterséges intelligencia területén tevékenykedik. A Cognitive Pilot névre keresztelt vállalkozás 30 százalékban a Szberbank, 70 százalékban a Cognitive Technologies tulajdonában lesz.

Az új vállalat a közlekedés, a mezőgazdaság és a mesterséges intelligencia területén indít projekteket. Vezetője Olga Uskova, a Cognitive Technologies első embere lesz. Első feladataként vezető nélküli járművekhez fog részegységeket szállítani. Emellett autonóm irányítórendszereket akarnak kifejleszteni mezőgazdasági gépekhez, vasúti járművekhez és villamosokhoz. A Szberbank egy pénzintézethez képest különös módon más technológiai vállalatokba is beszállt tulajdonosként.

Oroszországban a Yandex áll az élen a vezető nélküli járművek fejlesztésében. Technológiájukat már Moszkva utcáin és Izraelben tesztelik, engedélyük van arra, hogy jövő nyáron az Egyesült Államokban is elkezdjék a tesztelést. Ez a vállalat nemrégiben jelentette be, hogy elkezdte egy autonóm házhoz szállító robot tesztjeit.