Görögország négy menekültregisztrációs központot nyit meg az EU február 18-án kezdődő csúcsértekezlete előtt - tudta meg kormányzati forrásokból az AFP. Az úgynevezett hotspotokat formálisan szerdán adják át Leszbosz, Hiosz, Lerosz és Számosz szigetén. Valamivel később Koson is nyílik egy ilyen központ Ezekre a szigetekre naponta ezerszám érkeznek a menekültek.

A hotspotokat tavaly év végén kellett volna átadni, ám a határidőt többször is meghosszabbították. Minden központot elegendő előregyártott épülettel látnak el ahhoz, hogy három napon át helyet adjanak ezer embernek. Ez alatt az idő alatt regisztrálhatják az érkezőket és levehetik ujjlenyomatukat.

Gyors válogatás

Emellett elválaszthatják egymástól azokat, akiknek van esélyük menekültstátust kapni Európában, illetve azokat, akikre visszatoloncolás vár. A hotspotokon biztonsági ellenőrzést is végeznek, hogy lehetőség szerint kiszűrjék az iszlám terroristákat. A görög hatóságoknak lelkiismeret-furdalást okozhat, hogy a novemberi párizsi terrortámadás két résztvevője Görögországon keresztül bevándorlóként érkezett Európába.

Heves ellenállás

A létesítmények építését hátráltatta a helyi önkormányzatok ellenállása is. A helyhatóságok arra panaszkodnak, hogy a menekültek tömegeinek megjelenése kárt okoz a virágzó idegenforgalomnak. A rohamrendőrség könnygáz bevetésével oszlatott fel egy tüntetést az egyik üdülőszigeten, amelynek a helyi lakosok a menekültközpont megnyitása ellen tiltakoztak.

Ultimátum után

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek jókor jön, hogy a csúcsértekezletre prezentálhatja kollégáinak a hotspotok megnyitását. Az EU tagállamai hónapok óta nagy nyomást gyakorolnak az athéni kormányra annak érdekében, hogy állja útját az óriási emberáradatnak. Ezért a hadsereget is bevonták a menekültközpontok építésébe.

Az uniós tagállamok a múlt hét végén három hónapos ultimátumot adtak erre a görögöknek. Ha ezalatt sem teszik hatékonnyá az EU külső határának védelmét, akkor kizárhatják az országot a schengeni övezetből. Athén azzal válaszolt erre, hogy a 400 fős uniós stáb és az unió határvédelmi szervezte, a Frontex segítségével megoldották a menekültek regisztrálását.