Vissza akarok menni Szíriába! Igaz, hogy a hazámban háború dúl, de hét hónapja úgy élünk Görögországba, mint a rabok - illusztrálta az AFP egy elkeseredett férfi szavaival a Görögországban rekedt menekültek hangulatváltozását. Az aleppói Adan több ezer társához hasonlóan feladta álmát, hogy Európában kezdjen új életet.

A férfi feleségével, három gyerekével és további öt rokonával utazott a görög-török határra abban a reményben, hogy átjutnak Törökországba, hosszú hazaútjuk első állomására. Hónapok óta az utcán élünk, semmi reményünk, hogy valahol legalább átmeneti otthont találjunk - folytatta beszámolóját.

Nincs tovább

Görögországba érkezésük után egy alkalmi menekülttáborba kerültek tízezer társuk mellé, szörnyű körülmények közé. Ott várták ki, hogy az athéni kormány végül átirányítsa őket a közeli menekültfogadó állomásra. Ezután több helyen megfordultak az országban, köztük a görög-macedón határon kialakult nyomorúságos spontán táborban, mire felismerték, hogy a balkáni határok lezárása miatt európai útjuk első állomásán ragadtak.

Jelenleg 60 ezren járnak hasonló cipőben Görögországban. Egyetlen esélyük az lenne a továbbutazásra, ha az EU-ban működne egy rendszer a bevándorlók szétosztására, ám az európai államok az ezzel kapcsolatos tavalyi megállapodásnak sem szereztek érvényt. A 66,4 ezer Görögországban és Olaszországban rekedt emberből 13 hónap alatt kevesebb mint ötezren léphettek tovább.

Őrület

Az Adanhoz és családjához hasonló helyzetben lévők utolsó reménye, hogy Görögországban elintézhetik a menekültkérelmüket, ám ez hosszú procedúra. A görög államapparátust megviseli a belső gazdasági válság, ezen belül az EU legmagasabb munkanélküliségének kezelése.

Az ideiglenes tartózkodási dokumentumokkal szabadon mozoghatnak Görögországban, de a határőrök tudják, hogy azért érkeztek a határfolyóhoz, hogy visszamenjenek Törökországba.

Mivel nem ismerik a viszonyokat embercsempészeket fogadnak kalauzul. Őrület - mondta egy katona -, nemrégen azért fizettek, hogy bejussanak Európába, most meg azért, hogy visszamenjenek oda, ahonnan elindultak.

Oda-vissza

A határfaluba naponta többtucatnyian érkeznek. Vannak olyanok is köztük, akik Németországból indultak vissza, mivel belátták, hogy nincs esélyük megélhetést találni Európában.

Eközben nem állt le a bevándorlás az eredeti irányban sem. A hatóságok július óta 70 embercsempészt tartóztattak le és ezer érkezőt irányítottak a fogadóhelyekre. A héten egy görög teherautót kapcsoltak le, amelyen 40 szíriai, köztük 15 gyerek próbált átjutni Görögországon. Fejenként 1500 eurót (közel félmillió forint) fizettek az embercsempész sofőrnek, aki azt ígérte, eljuttatja őket Észak-Európába.

Jöhet az újabb görög válság

A politológusok egy része úgy látja, hogy 2017-ben újra választások lehetnek Görögországban. A minimális parlamenti többséggel kormányzó koalíció bázisát megtépázta az új tévétörvény, amelyet az alkotmánybíróság jogellenesnek minősített. A kormány a jogszolgáltatást kezdte bírálni, ám ezzel csak azt az érzést erősítette, hogy meg akarta sérteni a törvényes utat, miközben az országot vezető pártok annak köszönhetik hatalmukat, hogy a korrupció és az érdek-összefonódások felszámolását ígérték. Emiatt az ügy miatt - ami párosul folytatódó megszorító költségvetési politikával -, több képviselő kiléphet a kormánypártok frakcióiból, ami előrehozott választásokhoz vezethet. Borítékolható, hogy a kampány idejére irányítás nélkül maradó ország újabb belpolitikai-gazdasági válságba süllyed.