BUX
40021

Különös fordulat - hasznot húznak a katasztrófából

A továbbra is életveszélyes nukleáris erőműben dolgozó robotok technológiájára alapozva új Szilícium-völgyet építene az öt évvel ezelőtti atomkatasztrófa távolabbi környezetében Fukusima prefektúra vezetősége. Ez az egyetlen esély a padlóra került tartomány felélesztésére.

Napi.hu, 2016. március 14. hétfő, 09:10

A japán kormány egymilliárd dolláros támogatásának felhasználásával a szigetország "innovációs tengerpartjaként" akarja életre kelteni a 2011. márciusi nukleáris katasztrófában megsemmisült atomerőmű környékét Fukusima prefektúra helyi önkormányzata - derül ki a Bloomberg tudósításából.

A sugárzás szintje a létesítményben jelenleg is halálos és a tartomány hét százaléka - az erőmű 15-20 kilométeres környezete - hosszú időre lakhatatlanná vált.

Sajátos módon azonban éppen ez a körülmény adta a mentőprogram ötletét. Az elmúlt öt évben ugyanis különleges technológiákat kellett kifejleszteni az ember számára megközelíthetetlen részek elérésére. A szennyezett területen kígyóként és motorcsónakként mozgó robotok végeznek vizsgálatokat a vízzel elárasztott, életveszélye reaktorokon.

Van ötlet

Hasonlóan a másfél évtizedes polgárháborúban elpusztult libanoni fővároshoz, Bejrúthoz, illetve az autóipar összezsugorodása után csődbe ment, amerikai Detroithoz Fukusima prefektúra is abban látja a kiutat a tragikus helyzetből, hogy erős technológiai közösséget épít, egyfajta helyi Szilícium-völgyet hoz létre térség életre keltésére - mondta a Bloombergnek Samir Vasdev, a Világbank innovációs tanácsadója.

A kihívás hasonlóan óriási, mint az említett két példában. Bejrútot az 1970-es években még a kelet Párizsának tartották, ám mára jelentős részben egyfajta rozsdaövezetté vált. Detroit, az amerikai autóipar egykori legendás fővárosa a lakosság felének elköltözése miatt mára részben szellemvárossá vált - derül ki a Wikipédia szócikkeiből.

Van terv

Fukusima jövőjének megalapozásához úrrá kell lennünk a kudarcainkon - mondta a külföldi sajtónak rendezett tokiói sajtótájékoztatóján Ucsibori Maszao, a tartomány kormányzója. Ha új iparágakat teremtünk, az új betelepülőket vonzhat, ami létfontosságú a régió újjáélesztéséhez.A közpénzből és magántőkéből finanszírozott befektetések értéke az "innovációs tengerparton" meghaladta a 150 milliárd jent (1,3 milliárd dollár) - derül ki a hivatalos adatokból. Ez nagyon sok pénz, bár eltörpül az atomkatasztrófa következményeinek kezelésére költött 11 ezer milliárd jen mellett.

Van lendület

A helyhatóság 2017 márciusáig közel 200 milliárd jent akar költeni a helyi ipar feltámasztására és új iparágak betelepítésének ösztönzésére. Japán Dániával és Németországgal együttműködve fejleszti zöldenergia-technológiáját. Fukusimában részben ezzel, részben robotokkal, nukleáris biztonsági technológiával és a radioaktív anyagok orvosi felhasználásával foglalkozó szervezeteket akarnak letelepíteni.

A fiatal tehetségek érdeklődésének felkeltése érdekében az önkormányzat Robot Festa néven nagy kiállást szervezett, amelyen olyan "játékszereket" mutattak be, amelyek nagyon közel állnak az atomerőmű romjaiban tevékenykedő robotokhoz. Az életveszélyes környezet megközelítése lendületet adott a japán robottechnológia fejlődésének - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Nagatani Keiji, a Tohoku University professzora, akinek gépei elsőként hatoltak be az összeomlott épületekbe.

Van jövő

Sokkal több pénzt kell ebbe a technológiába befektetni, hogy robotok a terület megtisztítására is képessé váljanak - derül ki Barry Lennox, a University of Manchester professzorának szavaiból. A szakértő részt vesz azoknak a víz alatt működő gépeknek a fejlesztésében, amelyeket be akarnak küldeni a reaktorokba.

A jelenlegi robotoknak alapvető feladatok megoldása (egy ajtó kinyitása stb.) is gondot okoz. Olyan gépeket kell kifejlesztenünk, amelyek képesek alkalmazkodni a környezetükhöz - fejtegeti a professzor.

Fukusima prefektúra a katasztrófa után helyet adott a világ legnagyobb tengeri szélerőműfarmjának felépítéséhez. A helyhatóság azt akarja, hogy 2040-ben a térség teljes energiaszükségletét megújuló forrásból állítsák elő. A kormány nemrégiben jelentette be azt a fejlesztést, amelynek eredményeként a tartományban a 2020-as tokiói olimpia idejére évi 10 ezer villanyautó üzemanyagcellájának gyártására képes kapacitás építenek ki.

Van kockázat

Az idő sürgeti a helyieket, ugyanis a kormány 2021-ig nyújt újjáépítési támogatást a prefektúrának. A tragédia óta 100 ezer ember hagyta el a térséget. Ha meg akarják fordítani ezt a tendenciát, akkor öt éven belül ki kell építeni a helyi robotfejlesztő és -gyártó kapacitásokat.

Ha Fukusima képes lesz olyan térséggé válni, amely vonzza a tehetségeket, akkor megvan minden esélye arra, hogy technológiai központtá váljon - fejtegeti Tadokoro Satosi, a Tohoku University katasztrófakutatásokkal foglalkozó intézetének professzora. Ha nem, akkor semmi esélyük arra, hogy létrehozzák a saját Szilícium-völgyüket, bármennyit is költsenek is erre.