Különös katasztrófa jöhet

Nem kellene megkötni a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) - véli a Financial Times publicistája, mert tovább erodálná az európai foglalkoztatást, s ezzel tovább gyengítené a demokráciát. A globalizáció vesztesei máris lázadnak.
Komócsin Sándor, 2016. május 2. hétfő, 07:22
Fotó: Stocksnap

A globalizáció csúnyán "megtréfálta" a nyugati demokráciákat, amelyek azt hitték, hogy a kereskedelem fellendítésével a világ minden országának hasznára válik majd, ám ehelyett olyan gazdasági hatásokkal jár, amelyek politikai árát egyre inkább kénytelenek megfizetni - kezdi elemzését a Financial Times (FT) véleménysávjában Wolfgang Münchau a lap európai ügyekkel foglalkozó publicistája.

Az európai elitnek megvan a válasza a problémára: azért maradnak le a kontinens országai a világgazdasági versenyben, mert nem hajtják végre azokat a szerkezeti, munkaerő-piaci reformokat, amelyek visszahozhatnák elveszített versenyképességüket. Münchau szerint ez a recept téves, mert helytelen diagnózison alapul.

Nem tudtak válaszolni

A probléma gyökere, hogy a nyugati demokráciák nem tudták kezelni a globalizációból fakadó, elkerülhetetlen gazdasági sokkhatásokat. Ezek közül az egyik legfontosabb a reálbérek két évtizede tartó stagnálása, a másik a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság, illetve annak hosszabb távú hatása a GDP növekedésére.

A globalizáció és a technikai fejlődés Európa jelentős részéről eltüntette a hagyományos munkásosztályt és mára már az alsó középosztályba tartozók által betöltött, magasabb képzettséget igénylő munkahelyeket is kikezdte. Ez mutatkozik meg a választásokon a szavazók lázadásában a hagyományos elit ellen, amely nem tudott választ adni problémáira.

Miért támogatnák?

A reakciójuk sem nem meglepő, sem nem irracionális. Miért támogatnák a francia szavazók a munkaerő-piaci reformot, ha emiatt elveszthetnék az állásukat, miközben reményük sem lenne arra, hogy valahol máshol el tudnak helyezkedni? - teszi fel a szónoki kérdést az FT publicistája.

Egyes reformok működtek ugyan, de kérdés: miért? Németország a 2000-es évek elején átesett a reformokon, amelyek a bérek letörésével javították versenyképességét a többi fejlett országéhoz képest. Majdnem teljes lett a foglalkoztatás, ám csupán azért, mert más országok nem léptek erre az útra. Ha megteszik, megoszlott volna a reformok haszna az országok között.

Ráadásul a német reformok a felpörgő exporttal és tőkekiáramlással hozzájárultak az eurózóna válságához, miután részük volt az alacsony kamatok, a hitelbőség kialakulásához, ami utat nyitott a szegényebb eurótagállamok kezelhetetlen eladósodása előtt.

Nem segítenek

És semmi bizonyíték arra, hogy a jó állapotban lévő országok elkerülhetnék a populista mozgalmak előretörését. Még az USA és Nagy-Britannia is "ingadozik", pedig ezek tradicionálisan szabadabb gazdasággal rendelkeznek, mint a kontinentális Európa országai.

Az előbbiben sikeres - a lecsúszó középfokú végzettségű fehér férfiak sztárja - a populista szólamokkal rohamozó Donald Trump elnökjelölt-aspiráns, az utóbbi pedig elhagyhatja az EU-t a június végi függetlenségi népszavazás nyomán.

Finnország minden versenyképességi listán elöl szerepel, ám gazdasága - a Nokia összeomlása és az orosz piac megroggyanása miatt - mégis kezelhetetlen állapotba került. És van egy erős populista, bevándorlóellenes politikai ereje, a Finnek Párja.

Nem hasznosak a reformok

A gazdaság liberalizálását szolgáló reformok általában kisebb hasznot hoznak, mint amekkorát híveik ígérnek, ugyanakkor közvetlen kapcsolat van köztük és a hagyományos, mérsékelt politikai elitbe vetett bizalom csökkenése között.

Münchau végső következtetése szerint a globalizáció politikailag és technikailag is túlterhelte a nyugati társadalmakat. Ezen nem lehet segíteni, de talán lehetne jobban menedzselni a változásokat. Ennek része lehetne, hogy tudomásul vesszük: nem a mostani a legjobb időszak a következő piaci liberalizálás, szabadkereskedelmi egyezmény elfogadására.

Ne most!

A múlt hét végén nagy tüntetés volt a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), azaz a USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény megkötése ellen Németországban. A résztvevők úgy vélik, hogy a TTIP csorbítaná államaik jogi szuverenitását. A helyzet az, hogy 2014-ben a németek 90 százaléka támogatta a TTIP-t, míg most ez az arány 56 százalék. Az egyezményt elutasítók aránya 25-ről 33 százalékra nőtt.

Ezek a számok nem arra utalnak, hogy az EU-nak protekcionistává kellene válnia, hanem azt, hogy talán nem kellene sietni a TTIP-vel. Ha most nem kötik meg a szerződést, azzal kifognák a hátszél egy részét a populista pártok vitorlájából. Az USA és Európa között már most is kevés vám korlátozza a kereskedelmet, így a TTIP viszonylag szerény gazdasági haszonnal járna - aminek azonban aránytalanul nagy politikai ára lehet.

(Angela Merkel német kancellár és az Európában tartózkodó Barack Obama elnök egyaránt abban bízik, hogy a TTIP-t 2016 végéig tető alá hozhatják - írta a hét végi találkozójukról tudósító CNBC - A szerk.)

Vesztesek

A szabadkereskedelem és a liberalizáció tántoríthatatlan híveinek tudomásul kellene venniük, hogy a globalizációnak és az európai integrációnak vannak vesztesei is. Mindkét folyamatról azt gondolták a szakértők, hogy mindenkinek jó lesz, de nem lett az.

Most ott tartunk, hogy a globalizáció és az uniós, azon belül elsősorban az eurózóna-tagság nem csupán egyes társadalmi csoportokat, hanem egész nemzeteket is veszélyeztet. Lehet, hogy a politikusok nem reagálnak erre a jelenségre, ám a választók biztosan fognak - figyelmeztet Münchau.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.05.03 14:29

@Pegazus_a_borbarat:
minek menne oda fehér ember? meg mi köze az eu (remélhetőleg 1 db közös) nyelvének eu-n kívüli országok nyelvi kultúrálatlanságaihoz? én az eu-n belüli ügyintézésre gondoltam. kamcsatkán meg is dögölhetnek felőlem, nem tervezek túlélőshowba jelentkezni, egy lepusztult peremvidékre...

vagy te úgy gondoltad, hogy legyen az eu nyelve az orosz, vagy sokkal inkább a kínai, mert azt beszélik legtöbben? viccnek is rossz, hátmég trollkodásnak...
egyébként ha már itt tartunk, legalább lesz egy olyan hatása, amitől igen erős motíváció alakul ki a világ összes országában az angolt megtanulni. legalábbis azoknak, akik többre tartják magukat annál, hogy egy talicskát tologassanak "a" pontból "b" pontba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.05.03 13:28

@atombandi: "az angolt mindehol kötelezővé tenni a nemzeti nyelv mellett, hogy bárhova mész tudjál értelmesen ügyet intézni"

Ha Keletre indulsz el, Záhonytól kb. Kamcsatkáig semmire se mész az angoloddal.


ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.05.03 12:41

@tamas970:
hajhaj, de régen mondom ezt. az angolt mindehol kötelezővé tenni a nemzeti nyelv mellett, hogy bárhova mész tudjál értelmesen ügyet intézni.

a másik az legalább az eu-n belül, de a ttip is ezt feszegeti, hogy egységesíteni kell a szabályozási rendszereket. egy vicc, mondjuk ami a netflix-nél is látszik, hogy 20 országban 20 külön szabályozás és engedélyeztetési eljárás van érvényben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.05.03 12:31

@ziziza: "Miért van az a tévképzeted, hogy az eu egyetlen alternatívája a szovjetúnió lenne???"

Nem... Láthatóan nem ismered Cefrét, neki írtam, mert ő a ruszkib*zi, ő szeretne szovjetúniót. Neki szólt csak a válaszom...

"Miért ne lehetne teljesen független államok laza gazdasági szövetségrendszerét kialakítani, ahol minden állam egyenlő, egyik állam sem akarja a saját hülyeségét a másikra ráerőszakolni, "

Szép fikció, szerintem nem működőképes. Az emberi gyengeség miatt. Az EU is ilyen szellemiséggel indult, és lám mi lett belőle...

"A világunk és európa attól szép és értékes, hogy diverzifikált, és ennek így is kell maradnia amíg a világ, világ."

Ezzel nem értek egyet... Az emberi evolúció iránya egyértelmű, egyesülés, egységesítés, a faji, vallás, kultúra beli különbségek hatásának csökkentése, háborúk nélküli, közös célok és érdekek mentén történő előrehaladás a világ népei számára... Amit írsz, az evolúció irányával ellentétes. Bocs, ha kicsit Independence Day-es a fikcióm... (június 24-én úgyis jön a film, tudod...)

A többi leírttal egyetértek... Csak figyelj arra, amit írok, ne győzködj olyanokról, amikkel egyetértek (pl. zárt rendszerben vég nélküli növekedés, hibás közgazdaságtani dogmák, amikről bebizonyosodott hogy nem igaz stb.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2016.05.02 23:17

@Warlock:

Miért van az a tévképzeted, hogy az eu egyetlen alternatívája a szovjetúnió lenne???
Ennyire korlátolt elme vagy?
Miért ne lehetne teljesen független államok laza gazdasági szövetségrendszerét kialakítani, ahol minden állam egyenlő, egyik állam sem akarja a saját hülyeségét a másikra ráerőszakolni, és mindenki élhetne egymás mellett békében.
Lépjünk már ki ebből a korlátoltságból és találjunk ki olyan konstrukciókat, ami eddig még nem volt, és mindent, ami eddig csődöt mondott, kuka. Megjegyzem a mai közgazdasági elméletek, tanok legalább kb. 80% -át is ki kellene kukázni, mert túlhaladott és az idő bebizonyította, hogy működésképtelenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html