Különös magánvélemények Trumpról

Érzelmekkel átszőtt és pragmatikus reakciókat is szült Hillary Clinton támogatói között jelöltjük veresége. Van, aki faji kérdést is lát a Donald Trump győzelme mögött, más adna egy esélyt a bizonyításra annak, akit korábban teljesen alkalmatlannak minősített az elnökségre.
Napi.hu, 2016. november 10. csütörtök, 18:22
Fotó: MTI/AP

Miközben országszerte milliók ujjonganak Donald Trump republikánus elnökjelölt győzelmének hírét hallva, sokan nem felejtették el kampányának hangulatát és negatív üzenetét - derül ki a Business Insider cikkeiből. Sokan úgy látták, hogy uszításra használta az elnökválasztási csata kínálta nyilvánosságot.

A kampány eszköz volt a kezében arra, hogy a becsmérelje az embereket bőrszínük, vallásuk miatt, vagy azért, mert nők, bevándorlók, idegenek az USA-ban. Választási győzelme visszaigazolja azt a mozgalmat, amely erre az üzenetre hallgatva indult. Ez a gondolat sokakat megrettent.

Rémálom

A fekete Van Jones, a CNN kommentátora, aki korábban részt vett Barack Obama elnök kormányának munkájában mindenesetre rémálomként éli meg az ingatlanmágnás sikerét. Nehéz egy olyan szülőnek, mint ő - fogalmaz -, akinek az elnökválasztás estéjén lefekvés előtt valamit mondania kell a gyerekének.

Mennyi hitele lesz, ha azt tanácsolja neki: ne légy erőszakos, ne légy vaskalapos, végezd el a házi feladatodat és készülj fel a másnapi teendőidre. Ezzel arra utalt, hogy Trump mindezeket az erényeket nem mutatta fel választási kampánya során, mégis megszerezte az USA első számú közjogi méltóságát.

Rettegnek

Jones elmondta: muszlim barátai és bevándorló családok, amelyeket ismer, attól tartanak, hogy el kell hagyniuk az országot. Rettegnek a jövőtől.

Emlékeztetett arra, hogy Trump éveken át kétségbe vonta Barack Obama amerikai állampolgárságát, amivel megkérdőjelezte az ország első fekete államfőjének legitimitását. (Az USA elnöke csak olyan jelölt lehet, aki amerikai állampolgárként látta meg a napvilágot - a szerk.)

Fehér csapás

Ez a választás a fehérek egy részének ostorcsapása volt egy változóban lévő országra - jutott el végkövetkeztetéséhez. Részben a fehérek visszavágása volt azért, hogy korábban egy feketét választottak az USA elnökévé.

Jones szerint Trumpra most az a feladat vár, hogy azoknak az embereknek is az elnöke legyen, akiket megsértett, félretaszított. Tudom, hogy nem csupán a faji kérdésről szól Trump győzelme, hogy többről van itt szó, de a faji ellentétek részei a problémának és erről beszélnünk kell - fogalmazott a kommentátor.

Éljük túl!

Twitterüzenetek sorozatában adott hangot megdöbbenésének Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, a New York Times publicistája. Mint írta: nem tudja más hogy van ezzel, de őt sokkolta a választás eredménye. Az élet, amelyet élünk, hamarosan most még elképzelhetetlenül mélyen meg fog változni. Ezt egyelőre fel sem tudja fogni. Csak annyit tud mondani barátainak, hogy vészeljék át valahogy a sokkot.

Krugman többször világossá tette, hogy károsnak tartja Trump gazdasági javaslatait és kifogásolta, hogy az FBI tíz nappal a szavazás előtt felújította a Clinton e-mail-ügyében folytatott vizsgálatot - mint két nappal a szavazás előtt kiderült: feleslegesen -, mert ezzel szerinte lényegesen befolyásolhatta az elnökválasztás kimenetelét.

Zöld öngól

Emellett úgy véli, hogy Jill Stein, aki a zöldek nevében indult az elnökválasztáson, az egyik kulcsfontosságú államban, Floridában éppen annyi szavazatot vitt el Clintontól, amennyi Trump ottani győzelméhez kellett.

Eközben az ingatlanmágnás elnökké választása azt jelentheti, hogy elvész a lehetőség a katasztrofális globális klímaváltozás megelőzésére. (Trump vissza akarja vonni az USA-t a párizsi klímavédelmi megállapodás végrehajtásából, miután kamunak minősítette a globális felmelegedés problémáját - a szerk.)

Lássuk, mit csinál!

Pragmatikusan reagált a fejleményekre Mark Cuban milliárdos üzletember, Trump egyik legkeményebb bírálója. Egy korábbi nyilatkozatában azt mondta: kedveli ugyan üzletember kollégáját őszinteségéért, de rájött, hogy teljesen felkészületlen az elnökségre, sem a tudása, sem a józan ítélőképessége nincs meg e feladat ellátásához.

Az ingatlanmágnás választási győzelme után viszont azt nyilatkozta, hogy adni kell egy esélyt a megválasztott elnöknek. Támogassuk azt, ami jó, toljuk háttérbe, amiben nem értünk egyet, mert együtt lehetünk igazán nagyok - fogalmazott, mintha már ő maga is politikus lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.11.11 15:59

Trump nem azt csinál amit akar, majd a rebulikánusok megmondják mit tehet. Legfeljebb leváltják, és helyére lép az alelnök.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Neduddgi_uncensored, 2016.11.11 11:43

Jé tényleg törölte Kovács/Kohn elvtárs a topicot.
Tudtam hogy hiba volt nem üdvözölni ahogy szoktam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2016.11.11 11:21

Blama! Te meg ne zsidózz! Írj helyette,hébert vagy izraelitát. A náci helyett meg írjál Dakotát:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2016.11.11 11:13

Moderátor! Moderálja magát! Írtam egy "könyvet" Kartácsnak feleslegesen. Pörre fogok mönni:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.11.11 10:56

Kedves Moderátor! Elhiszem, hogy soknevű Blama (DzsordzsLukács) utolsó kommentje kiverte a biztosítékot, és ezúton köszönjük hogy a nácizó kommentjét törölték. Remélem Blamát ismételten kitiltották, hogy pár hét múlva visszatérhessen DzsordzsSoros néven pl... no de...

Miért törölték az egész topic-ot? Csak nem azért mert valaki kimondta (leírta) a nagyfőnökük nevét? Rockefeller... Azt nem tudtuk hogy ez bűn... Azt hittem, szereti az öreg gyökér háttérhatalmi UFO, ha emlegetik... Leírom mégegyszer, kíváncsi vagyok törlik-e: Rockefeller...

Mondja csak, az újságíróinak a Napi.hu-n nem szokott szólni az öreg, hogy aggasztóan sok a gépelési és helyesírási hiba a cikkekben, már-már égőnek érezném a főszerkesztő helyében, és a tendencia határozottan romló. Mindegy... Tisztelt Rockefeller Úr! Munkaerőhiány van e pici országban, ezért satnyul a színvonal, újságíróból is hiány van tudniillik.... ezt a háttérhatalomnak is tudomásul kell venni... Amúgy meg: fúj Trump, fúj Trump fújfúj Trump... hátha így nem törlik... :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html