Nő a tétje a magyarok számára a labdarúgó-Európa-bajnokságnak: a válogatott szereplése mellett az is nagy kérdés, hogyan tudják lebonyolítani a rendezvényt a franciák - derül ki a Bloomberg cikkéből. Szakértők szerint lényegében ettől függ, hogy Párizs a siker esélyével pályázhat-e a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére. Ezen pedig a meccsen Budapest azt egyik ellenfele.

A múlt hét vége nem sok jót ígért a francia rendezőknek. A Paris Saint-Germain és a Marseille futballmeccsen füstbombák robbantak és a két csapaton túl a két szurkolótábor is megmérkőzött egymással, annak ellenére, hogy rendkívül erős biztonsági intézkedésekkel védték a rendezvényt.

Sajátos "szendvicsek"

A meccsnek otthont adó stadiont két méter magas kerítéssel vették körül és minden érkezőt átkutattak, ám egyesek ennek ellenére becsempészték a robbanóeszközöket. Kiderült, hogy egyesek szendvicsekben helyzeték el a tiltott tárgyakat, például a hotdogokban a kolbász helyére. A rendőrségnek könnygáz bevetésével kellett rendet teremtenie, majd harminc embert letartóztattak a 80 ezres közönségből.

Az Euro 2016 szervezőbizottságának egyik tagja a Bloombergnek nyilatkozva levonta az egyszerű következtetést: ezek szerint meg kell kérnünk az Eb meccseire érkező szurkolókat arra is, hogy nyissák szét a náluk lévő szendvicseket. Ez nem lesz könnyű, tekintve, hogy a 2,5 millió látogatót várnak a foci-vb után a világ második legnézettebb futballeseményére. A 24 válogatott 51 meccset játszik tíz franciaországi városban.

Hadseregnyi személyzet

Az Európa-bajnokság eseményeit 90 ezer fős biztonsági személyzet fogja biztosítani. Közülük 13 ezren civil védelmi szervezetekhez tartoznak. Az a további 10 ezer katona, aki a tavalyi terrortámadások óta védi a városok legfontosabb pontjait, szintén részt vesz a biztosításban. Ők főként a közlekedési infrastruktúra csomópontjainál helyezkednek el.

A fő felelősség a kormányra és a helyhatóságokra hárul, de az UFEA sem tétlenkedik. Az európai fociszövetség csillagászati összeget, 34 millió eurót (10,5 milliárd forint) költ a stadionok, az edzőhelyszínek és a szállodák biztonságára. Ezt fejelik meg e rendezők szintén eurómilliókban mérhető kiadásai.

Különleges helyszínek

Ezzel azonban nincs vége a rendezők gondjainak. A meccseket ugyanis nem csupán a stadionokban lehet majd élőben nézni, hanem a nagyvárosokban kialakított tereken is, ahol óriáskivetítőkön láthatják a szurkolók az tévéközvetítéseket. Ezek az úgynevezett rajongózónák, amelyek méretét érzékelteti, hogy a legnagyobb, az Eiffel-torony lábánál, a Champ de Marson kialakított helyszín 92 ezer ember befogadására képes.

Ez egy jókora stadionnyi nézősereg, így nem véletlen, hogy a hatóságok a tavaly novemberi párizsi terrortámadások után zárt területeknek nyilvánították a rajongózónákat. Más szóval ezekbe is csak fémdetektoros és egyéb ellenőrzés után lehet majd bejutni, és biztonsági kamerák hadán keresztül figyelik majd az embereket.

A kormány a múlt hónapban jelentette be, hogy a zónák biztonsági büdzséjét megkétszerezték. Így 24 millió euró (7,4 milliárd forint) jut csak erre a célra. (Az említett két összegből már fel lehetne építeni Budapesten egy pofás kis futballstadiont - a szerk.)

Van tapasztalatuk, de...

Franciaország tapasztalatokat szerezhetett a nagy rendezvények szervezésében az 1998-as foci-vb megrendezésével, illetve a tavaly év végi párizsi klímacsúcs biztonságos lebonyolításával. A munkaügyi reform elleni tiltakozások az elmúlt napokban rosszkor jöttek. A helyzet súlyosságára egy felgyújtott rendőrautó is felhívta a figyelmet a múlt héten.

Ha csak az Euro 2016-tal kellene elboldogulni, az nem lenne gond - véli Christophe Rouget, az SCSI rendőrszakszervezet szóvivője. Csakhogy az egyre terjedő sztrájkokkal egymásra halmozódnak az események. A rendőrök szabadságolását felfüggesztették, ami hatással van a családi életükre és a moráljukra.

Nem volt teszt

A biztonsági erők felkészültek az olyan újfajta eszközök kivédésre is, mint a drónok bevezetése, de hogy miként, ezt természetesen nem árulják el. Segítheti a munkájukat, hogy a focimeccsekre járók az elmúlt időszakban megszokták a biztonsági ellenőrzéseket.

A hatóságok nem tekintik az Eb tesztjének a hét végi focimeccset, mivel azon korlátozott számú biztonsági személyzet dolgozott és kevés helyen nyitották meg a kordont. Mivel a meccsekre érkezők és onnan távozók is a támadások célpontjai lehetnek, ezt teljesen másként fogják megszervezni a nagy fociesemény alatt. A szurkolóknak gyorsan kell mozogniuk annak ellenére, hogy alaposan átkutatják őket.