Különös tipp arra, mit forgat a fejében Orbán

Vajon milyen lépésre készül Orbán Viktor magyar kormányfő a vásárnapi népszavazás után, amelyet biztosan sikerként könyvelhet majd el, és milyen hosszabb távú célja lehet? Az utóbbival kapcsolatban meglepő szakértői véleményeket idéz a Financial Times.
Napi.hu, 2016. szeptember 29. csütörtök, 12:08
Fotó: MTI/EPA

A budapesti Keleti pályaudvarról indítja tudósítását a Financial Times (FT). Az egyforma plakátosok sorozata figyelmezteti az arra járókat a bevándorlásra, amitől egy éve féltik a nyugalmukat. Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét! - olvashatják nemzeti zászlójukra nyomtatva.

Az üzleti lap értékelése egyszerű: a patrióta kampánnyal akarják rábírni a magyarokat arra, hogy a hét végi népszavazáson támogassák miniszterelnökök keményvonalas ellenállását az EU menekültprogramjával szemben.

Ide? Senki!

A referendum a csúcspontja Orbán Viktor egy éve tartó erőfeszítésének, amellyel meg akarja akadályozni, hogy Magyarország az EU-tagállamok megállapodása nyomán nem több mint 1300 menekültet befogadjon. A bevándorlók elosztásának tervét tavaly fogadták el az uniós állam- és kormányfők egy kínkeserves vita után.

Az egyezséget azután senki sem hajtotta végre, és Orbán megkettőzte vele szembeni ellenállását. A tervet úgy interpretálja, hogy azzal a terrorizmust és az erőszakos bűnözést exportálnák Kelet-Európába.

A propaganda nyomán ma a magyarok jobban gyanakodnak a bevándorlókra, mint egy éve, pedig egy szál sincs belőlük a Keleti pályaudvaron, amely 2015 nyarán tele volt afgán és szíriai menekültekkel.

Rettenthetetlen

Ha besöpri a hét végi borítékolható győzelmet, azzal felveheti az EU-val szemben ellenálló nemzeti vezető pózát és erősíteni fogja azt az imázsát, hogy ő nyugat-európai liberális rend rettenthetetlen ellenfele. Orbán Viktor mutatta meg nekünk, hogy Európában el lehet érni dolgokat - mondta róla nemrégiben Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot vezető Jog és Igazságosság pártjának elnöke.

Hiába kifogásolják azonban nyugaton a magyar hatóságok brutális fellépését a menekültekkel szemben, illetve a budapesti kormánypropaganda durva torzításait - például hogy az államhatalom nélküli afrikai országokra jellemző no-go zónának minősítik a nyugati városok rossz közbiztonságukról ismert kerületeit -, a dolog bejön a belpolitikában.

Erősnek lenni

A megfigyelők azt találgatják, mit fog lépni, miután a megdolgozott emberek vasárnap beikszelik a nemet a szavazólapon? Hogyan folytatja európai "kulturális ellenforradalmát" Orbán, Angela Merkel német kancellár után a második leghosszabb ideje szolgáló európai vezető?

Világossá tette, hogy a migráción túlmutató európai tervei vannak - idézi az FT Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját. Egy az EU-t átformáló erő középpontja akar lenni. Ennek egyik eleme, hogy külön hatalomközponttá akarja tenni a hasonlóan gondolkodó kelet-közép-európai országokat.

Meg akarja akadályozni, hogy az EU bármely tagállam érdeke ellen hozzon döntéseket, akár azon az áron is, hogy az unió kétsebességes legyen - véli Bence György az Origo.hu szerkesztője.

Új Tusk

Elemzők szerint a legkevesebb, hogy Angela Merkel ellenpontjaként szerepeljen az európai közéletben, ám talán tovább is gondolkodik ennél: Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének helyére pályázik.

Ez új szintje lenne egy olyan vezető ambícióinak, akit egy amerikai nagykövet egyszer puszta öklű politikai bunyósnak, vagy elvontabban: inkorrekt nyomulógépnek (bare-knuckled political brawler) nevezett. Krekó szerint Orbán úgy gondolhatja, hogy Európa fekete bárányából egyszer a csorda vezetője lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nitro, 2016.10.01 10:43

@tepsi: Miért ad a közmédia Aleppós felvételeket? Benned semmilyen érzést nem váltanak ki?
Itt volt a Délszláv háború száz kilométerre. Évekig gyilkolták egymást, ha belekeveredünk az öldöklésbe, minket is csak nézegettek volna a kerítésen kívülről, mint egy skanzent. Qrva jó lett volna!
Jó dolog a kerítés, nekem is van a telkemnél, de a szomszédokkal azért összejárunk. ovi sikeresen elfedi a korrupt-rendszerét, védi a saját kis szemétdombját, a birkanyáját.
Aki nincs veletek, az ellenetek. Éljen a fidesz-árja elmélet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.10.01 10:21

Melyik része is nem igaz a videónak?
https://www.youtube.com/watch?v=iq0E-LPIm-Y

Ezekre a videókra haragszik annyira a baloldal. Ezek a nagy NEM IGAZ videók?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2016.10.01 10:14

Biológiai hozzáálláson kívül, már sok millió iszlamista be lett fogadva európába, amerikába,
stb. maguk közül meg kipasszírozzák a más hívüeket, mégha szekta különbségek vannak csak, meg a más nemzetiségüeket, mit szólnának ha tízmillió keresztény rohammal akarna iszlamisztánba menni- válasz Kalasnyikov lenne, nem kerítés és kérjük a vízumot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.01 09:52

Gyalázat amit a kormány művel. Uszít gyűlöletet kelt, indulatokat korbácsol, ez lenne a dolga?
Olyan mélyre süllyedtek és velük együtt még jó néhányan, hogy akár az egyházzal is szembe mennek. Nem tetszik Várszegi Asztrik nyilatkozata, gyalázkodásokat olvasok sok helyen ez ügyben.
Nem tudom ezek az emberek a sátán hitére tértek át Orbán vezetésével?
Züllünk mint 44-45-ben!
És ezek a magyarok emlegetik a Koránt negatív előjellel? Ők mit olvasnak ki a Szentírásból, ahol minden van csak az emberek gyűlöletre való uszítás nincsen, de ők erre jutnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.10.01 09:34

@HauserArnold: Igen, engem a gazdaság azon része érdekel amely az oligarchákon kívül esik. Víziókkal tele a padlás, is. A konkrét hétköznapi válaszok, megoldások érdekelnek, a valódi innováció.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html