A budapesti Keleti pályaudvarról indítja tudósítását a Financial Times (FT). Az egyforma plakátosok sorozata figyelmezteti az arra járókat a bevándorlásra, amitől egy éve féltik a nyugalmukat. Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét! - olvashatják nemzeti zászlójukra nyomtatva.

Az üzleti lap értékelése egyszerű: a patrióta kampánnyal akarják rábírni a magyarokat arra, hogy a hét végi népszavazáson támogassák miniszterelnökök keményvonalas ellenállását az EU menekültprogramjával szemben.

Ide? Senki!

A referendum a csúcspontja Orbán Viktor egy éve tartó erőfeszítésének, amellyel meg akarja akadályozni, hogy Magyarország az EU-tagállamok megállapodása nyomán nem több mint 1300 menekültet befogadjon. A bevándorlók elosztásának tervét tavaly fogadták el az uniós állam- és kormányfők egy kínkeserves vita után.

Az egyezséget azután senki sem hajtotta végre, és Orbán megkettőzte vele szembeni ellenállását. A tervet úgy interpretálja, hogy azzal a terrorizmust és az erőszakos bűnözést exportálnák Kelet-Európába.

A propaganda nyomán ma a magyarok jobban gyanakodnak a bevándorlókra, mint egy éve, pedig egy szál sincs belőlük a Keleti pályaudvaron, amely 2015 nyarán tele volt afgán és szíriai menekültekkel.

Rettenthetetlen

Ha besöpri a hét végi borítékolható győzelmet, azzal felveheti az EU-val szemben ellenálló nemzeti vezető pózát és erősíteni fogja azt az imázsát, hogy ő nyugat-európai liberális rend rettenthetetlen ellenfele. Orbán Viktor mutatta meg nekünk, hogy Európában el lehet érni dolgokat - mondta róla nemrégiben Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot vezető Jog és Igazságosság pártjának elnöke.

Hiába kifogásolják azonban nyugaton a magyar hatóságok brutális fellépését a menekültekkel szemben, illetve a budapesti kormánypropaganda durva torzításait - például hogy az államhatalom nélküli afrikai országokra jellemző no-go zónának minősítik a nyugati városok rossz közbiztonságukról ismert kerületeit -, a dolog bejön a belpolitikában.

Erősnek lenni

A megfigyelők azt találgatják, mit fog lépni, miután a megdolgozott emberek vasárnap beikszelik a nemet a szavazólapon? Hogyan folytatja európai "kulturális ellenforradalmát" Orbán, Angela Merkel német kancellár után a második leghosszabb ideje szolgáló európai vezető?

Világossá tette, hogy a migráción túlmutató európai tervei vannak - idézi az FT Krekó Pétert, a Political Capital igazgatóját. Egy az EU-t átformáló erő középpontja akar lenni. Ennek egyik eleme, hogy külön hatalomközponttá akarja tenni a hasonlóan gondolkodó kelet-közép-európai országokat.

Meg akarja akadályozni, hogy az EU bármely tagállam érdeke ellen hozzon döntéseket, akár azon az áron is, hogy az unió kétsebességes legyen - véli Bence György az Origo.hu szerkesztője.

Új Tusk

Elemzők szerint a legkevesebb, hogy Angela Merkel ellenpontjaként szerepeljen az európai közéletben, ám talán tovább is gondolkodik ennél: Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnökének helyére pályázik.

Ez új szintje lenne egy olyan vezető ambícióinak, akit egy amerikai nagykövet egyszer puszta öklű politikai bunyósnak, vagy elvontabban: inkorrekt nyomulógépnek (bare-knuckled political brawler) nevezett. Krekó szerint Orbán úgy gondolhatja, hogy Európa fekete bárányából egyszer a csorda vezetője lehet.