Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Manuel Brandenberg svájci jogász oly annyira szereti a készpénzt, hogy egyszer sokkolt egy önkormányzati képviselőt, akinél ropogós bankókban fizette be adótartozását - illusztrálja a Bloomberg a svájciak különös vonzódását a hagyományos fizetőeszköz használatához. Ez a szokás a világ egyik legfejlettebb pénzügyi rendszerével rendelkező országának polgáraira jellemző.

Svájc a vagyonkezelők paradicsoma, hiszen a hazai ügyfelek esetén életben maradt a híres banktitok, ami utat nyit azok előtt a pénzügyi szakemberek előtt, akik tudják, hogyan kell fialtatni a vagyonos emberek megtakarításait.

A berni kormány a külföldiek esetén kénytelen volt lazítani a szabályokon, mivel főként az USA és Németország kifogásolta, hogy a svájci bankok a titkosságot kihasználva utat nyitnak állampolgáraik előtt adóköteles jövedelmeik eltitkolására.

Nem adják a bankóikat

A készpénz egyenlő vagyonnal és a szabadsággal - magyarázta a 44 éves Brandenberg, a konzervatív Svájci Néppárt tagja a Bloombergnek bensőséges viszonyát a hagyományos fizetési móddal. A készpénz a vagyon szó szerinti tapintásának lehetőségét kínálja az embereknek - teszi hozzá.

Szavai illusztrálják, hogyan állnak a svájciak hozzá bankjegyeik cseréjéhez, amelyre egy generáció óta nem volt példa. A bankók új dizájnt kapnak és erősítik biztonsági képességeiket, de a változások ezzel véget is érnek.

Szemben más országokkal a svájciak többsége hallani sem akar arról, hogy a 10, 20, 50, 100 és 200 frankos mellé más is felsorakozzon. Még a sokat vitatott 1000-es is ragaszkodnak, pedig szakértők szerint ez teszi lehetővé a bűnözőknek, hogy suba alatt, bőröndben óriási készpénzösszegeket adjanak egymásnak.

Törvénybe iktatni!

Branderberg gyanút fogott, hogy a svájci hatóságok - követve a eurózóna példáját, ahol az 500 euró a legnagyobb címlet - az 1000-es bankó helyett bevezetnék az 500 svájci frankos bankjegyet. Ezért kezdeményezte, hogy szülessen törvény a címletekről. Jelenleg a jegybank hatásköre ezek meghatározása.

Garantálnunk kell, hogy jól megszokott készpénzeink forgalomban maradjanak, amire a törvény a legjobb módszer - indokolta lépését.

És ezzel minden bizonnyal a svájci nép lelkében gyökerező igénynek adott hangot. Miközben Nagy-Britannia vagy Svédország lassan maga mögött hagyja a készpénzt, Zürichben vannak olyan boltok, amelyek csak készpénzt fogadnak el.

Hátul a listán

A Nemzetközi Elszámolások Bankjának 2014-es adatai világosan mutatják, hogy német nyelvterületen (ebbe Ausztria is beleértendő) jóval erősebben tartja magát a készpénz, mint máshol. Eközben a fizetési terminálok számában Svájc természetesen ugyanolyan jól áll, mint a listát vezető Nagy-Britannia.

Ez 22 éves svájci fiatalember ad erre egy további magyarázatot is azon túl, hogy a készpénz formájában a vagyonát foghatja kezébe az ember. Szerinte ha ragaszkodik a régi módhoz, akkor jobban be tudja osztani pénzét. Ha készpénzt használunk, akkor nem fordulhat elő, hogy túllépjük a hitelkeretünket - magyarázza. És ki vitatkozhatna ezzel?