Európa egyszerre olyan, mint egy hipochonder és egy önbizalomhiánnyal küszködő kamasz: az itt élők kontinensük betegségei és a hiányosságai sorát diagnosztizálják nap mint nap - kezdi elemzését a CNBC-n megjelent cikkében Stephan Morais, a portugal Caixa Capital befektetési cég igazgatója. Hosszan sorolható, mit vetnek lakóhelyük szemére a sajtóban és magánbeszélgetéseken.

Európa nem képes megreformálni magát, nincs egységes nemzetközi politikája és gyengén áll az innovációval. Lakóiból hiányzik a menekültek iránti megértés, az EU tagállami nem képesek szolidaritást mutatni egymás iránt, amikor pénzügyi nehézségeik adódnak. Európa híján van a vezetésnek. Az európaik körében egyfajta divattá vált Európa cikizése, önmaguk lábon lövése és fejbe kólintása, különösen akkor, amikor az USA-val és Ázsiával hasonlítják össze lakóhelyüket.

Minden másképpen van

Európa szégyelli magát és bocsánatot kér a világtól azért, amilyen. Ez azonban nem csupán nevetséges, hanem inkorrekt is, és persze nem fog segíteni abban, hogy az öreg kontinens ötről hatra jusson - véli a befektetési szakember. Igaz ugyan, hogy az önkritika hasznos segédeszköze a dolgok javításának, ám az önrombolás értelmetlen.

Mielőtt folytatnánk az utóbbit, emlékeztetni kell magunkat arra, hogy Európa kínálja a legmagasabb életszínvonalat a világon gazdasági és szociális biztonsági szempontból. Még a legszegényebb európai országok is jómódúnak bizonyulnak, ha a világ államainak többségével hasonlítjuk össze őket. Európa a minőség szinonimája a világon, akár felfogják ezt az itt élők, akár nem.

Visszajöttek, sőt

És a minőség alatt nem csupán a csodálatos olasz tésztákat, az egyedülálló skandináv dizájnt vagy az ékszerdobozszerű európai városok különleges turistalátványosságait kell érteni. Benne van ebben az oktatás magas színvonala, az erős versenyképesség és a világszintű teljesítményre képes vállatok felemelkedése.

Morais felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt években számos iparág visszatért Európába. Kiderült, hogy az európai márkáknak túl magas logisztikai kiadást és minőségbiztosítási költséget okozott, hogy elvitték termelésüket Ázsiába, ezért számos cég visszahozta a gyártást és az ezzel kapcsolatos beszerzést Európába. Ez pozitív, ám nem ez a jelenség teheti igazán optimistává az európaiakat.

Sokkal biztatóbb, hogy új technológiákat kínáló, vadonatúj vállalatok nőnek ki a földből, amelyek képesek jelentős világpiaci pozíciókat szerezni, amivel megerősítik Európát abban, hogy a technológiai ipar és az élettudományok egyik vezető szereplője legyen a világon.

Rengeteg egyszarvú

A szakértő úgy látja, hogy Európa gyors ütemben zárkózik fel ezen a téren az Egyesült Államokhoz. A vállalatalapítás korlátai az elmúlt évtizedeben jelentősen csökkentek. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a cégek létrehozáshoz szükséges tőke szintén összezsugorodott, és Európában megvan az a szakembergárda, megvannak azok a kutatási-fejlesztési központok, illetve az a tőke, amely e lehetőségek kihasználásához szükséges.

Az elmúlt évek válsága Morais szerint kifejezetten segített: munkalehetőségek hiányában több ezer európai fogta magát és vállalatot alapított, hogy kikászálódjon nehéz helyzetéből. És ezeknek a cégeknek egy része túl van azon, hogy startupnak nevezzék.

Számos felemelkedett az úgynevezett egyszarvúak (unicorns) közé, azaz azok közé a vállalatok közé, amelyek értéke több, mint egymilliárd dollár. A világon jelenleg 140 ilyen cég van - összértékük 500 milliárd dollár felett jár -, amelyek közül (ki hinné) 40 európai.

Svédországtól Csehországon át Portugáliáig

Morais példákat hoz mondanivalója alátámasztására. Ott a svéd Spotify, amely forradalmasította több millió dal elérésének lehetőségét. A holland Adyen internetes fizetési rendszert kínál nemzetközi kereskedő cégeknek. A francia BlaBlaCar szolgáltatásának igénybe vevői szintén online érhetik el egymást, hogy utazásaikhoz kihasználják egymás autóinak üres helyeit.

A brit TransferWise pénzátutalási rendszer a legkedvezőbb díjak megtalálásában segít. A portugál Farfech a világ 300 különleges divatházát közötte össze egy e-kereskedelmi hálózatban. A cseh AVAST antivírusszoftverével hódít.

Európa rendkívül erős az élettudományokra épülő iparágakban: csak tavaly 35 olyan vállalkozás tartotta meg első tőzsdei kibocsátását (IPO), amely ezen a területen tevékenykedik. Ezek a cégek az alkalmazott tudomány élvonalát képviselik termékeikkel, amelyek életek millióit menthetik meg a következő évtizedekben.

Csak semmi búslakodás!

Nem kétséges, hogy Európa egyet jelent a minőséggel. Nem vitatható, hogy egyre versenyképesebbé válik és más régiókkal együtt a világ élvonalában halad. Az európaiaknak tudatában kell lenniük ennek, és miközben természetesen nem szabad ülniük a babérjaikon, semmi okuk az állandó pesszimizmusra és önostorozásra - véli a Caixa Capital vezetője. Ami azt illeti éppen az optimista hozzáállás és a marketing az a terület, ahol van mit tanulnunk amerikai partnereinktől - szögezi le.

Nacionalista-szocialista alternatíva - vissza a múltba

A Bank of England számos tudományos kutatásra épülő elemzése hasonló következtetésre jut, mint a Caixa bank szakértője. Egyik legfőbb megállapítása szerint az egységes európai piac létrejöttét követő két évtizedben gyökeresen átalakultak a vállalatok. A korábbi modell középpontjában zárt, vertikálisan integrált nemzeti nagyvállalatok álltak, míg ma páneurópai, horizontális szerkezetű szervezeteket és beszállítói láncolatokat látunk. Nem mellesleg ezek létrejöttében és finanszírozásában kulcsszerepet játszik a londoni City - dörgölik a szigetország uniós kilépése mellett érvelők orra alá a BoE jelentésének szerzői.

Az euroszkeptikusok ugyanakkor megkérdezhetik, hogy ha ilyen kiváló az uniós gazdasági modell, akkor miért teljesít feltűnően rosszul az utóbbi években. A brit jegybank szakértői az euróövezet hibás kialakításában találják meg az okot. Ez nyitottságával és átjárhatóságával segítette a gazdaságot a fellendülés idején, ugyanakkor ugyanezzel hozzájárult a bajok fertőzésszerű terjedéséhez a válság alatt.

Az elmúlt hét évben improvizált beavatkozásokkal próbálják kiküszöbölni a hibáit. Létrejött a közös biztonsági pénzügyi alap (ESM), a nagybankok közös felügyelete és a költségvetések ellenőrzése. Emellett szükség lesz az eurótagállamok adósságának összevonására, a tőkepiacok szerepének növelésével a magánszektor kockázatközösségének erősítésére és a gazdaságpolitikák összehangolására.

Összességében az EU-tagság rákényszeríti az államokat, hogy rugalmasabbá tegyék piacaikat, csökkentsék a bürokráciát, megkönnyítsék a vállalati csődöket, ami a bukott próbálkozásoktól az ígéretesek fel terelheti a tőkét és a munkaerőt. A kormányok nem zárhatják be az állami tulajdonú vállalatokba az erőforrásokat, hanem versenyezniük kell ezek megszerzéséért az európai piacokon - azaz éppúgy át kell alakulniuk, ahogy a vállalatok átalakultak.

Ez persze politikai kihívásokkal jár. Növeli a radikális bal- és jobboldal, az euroszkeptikus politikai erők támogatottságát. Hatalomra kerülve ezek olyan nacionalista-szocialista politikát folytatnának, amely éppen az említett régi, zárt, vertikális vállalati modellt, az áruk, a tőke és a munkaerő ellenőrzésének világát hozná vissza.