Két külügyminiszter is koronavírusos lett az EU-csúcson

Az osztrák és a belga külügyminiszter legutóbbi koronavírus-tesztje is pozitív lett, miután a hét elején részt vettek az uniós kollégáikkal közös csúcstalálkozón. A héten több állam- és kormányfő is jelezte, hogy nem vesz részt a találkozón, mert érintkeztek igazolt fertőzöttekkel.
Szabó Dániel, 2020. október 17. szombat, 17:59
Fotó: Getty Images

Miután Ausztria és Belgium külügyminiszterei a hét elején részt vettek az EU-s kollégáikkal folytatott megbeszéléseken, igazolták náluk, hogy koronavírus-fertőzöttek lettek. A több pozitív eredmény miatt attól tartanak, hogy egy szuperterjesztő-esemény lehetett az egyeztetés Luxembourgban - írja a Reuters.

Az osztrák Alexander Schallenberg és a belga Sophie Wilmes egy csoportos reggelin ültek egymás mellett az EU Külügyi Tanácsának hétfői, luxemburgi ülésén - közölte az osztrák külügyminisztérium szóvivője, a gyanú szerint itt fertőződhettek meg. Schallenbergnek nincsenek tünetei, és rutinszerű intézkedésként tesztelték. Wilmes szombaton közölte, hogy a Covid-19 tesztje pozitív lett, egy nappal azután, hogy önkéntes karanténba vonult, mert nála viszont jelentkeztek a betegségre jellemző tünetek. A belga politikus a Twitteren azt jelezte, hogy még korábban, valamelyik családtagja fertőzhette meg.

Heiko Maas német külügyminiszter pénteken negatív eredményt adott, és nem volt szoros kapcsolata Schallenberggel - közölte minisztériuma, Ann Anne svéd külügyminiszter addig dolgozik otthon, amíg negatív teszteredményt nem kap - közölte osztálya. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter már Algériába is utazott, mert két teszt is igazolta, hogy nem fertőzött.

Schallenberg egyetlen kétoldalú találkozója Luxemburgban volt az ír kollégájával, Simon Coveney-vel, de betartották az előírt távolságtartási intézkedéseket. Az ír felet természetesen tájékoztatták az osztrák külügyér betegségéről.

"Óvintézkedésként a kormány minden tagját szombaton tesztelik" - mondta az osztrák fél szóvivője. Sebastien Kurz kabinetjében már két hete találtak egy másik fertőzöttet is, akkor a kancellár mindkét elvégzett tesztje negatív lett.

A hétközi EU-csúcson Szijjártó Péter is részt vett, de a magyar politikus kapcsán a tárca nem jelezte, hogy elkapta volna a fertőzést. A nemzetközi egyeztetésről Ursula von der Leyen bizottsági elnök, és a finn miniszterelnök is idő előtt távozott, mert a kollégáik körében találtak Covid-19-betegeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gyula65, 2020.10.18 15:46

@europeer: Vagy talán inkább alapból benne van már sok emberben és a legtöbben észre sem veszik. Pont, mint a hagyományos influenza, ami egyeseket ágynak dönt, egyesek meg sem érzik, másokat sajnos nagyon meggyötör, esetleg némelyek meg is halnak. Csak ennek sokkal "jobb" a marketingje, mint az évtizedek óta pont ugyan így működő influnak. Lásd, Trump és még sok más ismert és nem ismert ember, aki pozitív tesz vagy akár megjelenő tünetek után néhány nappal vagy egy héttel felgyógyultan mennek tovább. A másik lehetőség, hogy kb ennyit érnek, ennyire megbízhatatlanok ezek a tesztek, amit már többször el is ismertek! Kíváncsi vagyok, mikor lesz elege az embereknek ebből a nagy mellébeszélésből és mikor kezdenek el gondolkodni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.10.18 14:21

Talán mert a qrva politikusok nem tartják be a szabályokat, amit maguk hoznak, mert ők a törvényen kívüliek.
Remélem, beledöglik az összes politikus abba, amit nem tart be.
A mellékelt fotó is azt szemlélteti, hogy nem viselik a maszkot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html