Kurz: sikerült elkerülni a kemény brexitet

Hála a kilépési határidő elhalasztásának, sikerült elkerülni a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény brexitet - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár Brüsszelben, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brexit-ügyi csúcstalálkozóját követően az MTI tudósítása szerint.
Domokos Erika, 2019. április 11. csütörtök, 08:40
Fotó: AFP

Kurz szerint a rendkívüli EU-csúcson kompromisszumos és jó megoldás született. A megbeszélések során az osztrák álláspont közelebb volt a francia véleményhez, amely rövidebb határidőt biztosított volna Nagy-Britannia számára, "de nem a szigorúságról van szó, hanem arról, hogy mennyi időre van szüksége Londonnak a megállapodás parlamenti elfogadásához".

Véleményünk szerint egy rövidebb kiterjesztés értelme az lett volna, hogy ne nyújtsa tovább a brexit-vitát. A kiterjesztés másik oldala, hogy az Egyesült Királyságnak ez esetben részt kell vennie az európai parlamenti választásokon, ami elkerülhető lett volna, ha London már korábban megoldásra jut a kiválási megállapodásról - közölte Kurz.

Leo Varadkar ír miniszterelnök Twitter-üzenetében kijelentette, Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusban esedékes európai parlamenti választásokon, ellenkező esetben el kell hagynia az Európai Uniót június 1-jével megállapodás nélkül. "A munka elvégezve", de a júniusban esedékes uniós csúcstalálkozó lehetőséget biztosít majd arra, hogy az unióban maradó tagországok vezetői részletesen áttekintsék majd a dolgok állását - tette hozzá.

Joseph Muscat máltai kormányfő Twitter-üzenetében jelentősnek nevezte a brit kilépés kitolt határidejét, amely véleménye szerint időt ad az Egyesült Királyságnak, hogy "végre kijelölje a járni kívánt utat". A júniusi felülvizsgálat pedig lehetőséget ad az unióban maradó országoknak, hogy áttekintsék a helyzetet.

Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság még egy esélyt kapott az Európai Uniótól arra, hogy elkerülje tagságának megegyezés nélküli megszűnését. London október végéig még megoldásokat találhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK