Kutatás: a súlyos koronavírusból felépülők harmada újra kórházba kerülhet

Légzőszervi, szív- és érrendszeri problémák mellett a diabétesz előfordulására a legnagyobb az esélyük azoknak a koronavírussal kórházban ápoltaknak, akiknek ismét intézménybe kellett vonulniuk gyógyulni - derül ki egy friss brit kutatásból.
Domokos László, 2021. január 19. kedd, 11:30
Fotó: Getty Images

A kutatók mintegy 47 780, Angliában kórházban ápolt koronavírusos beteg életútját figyelték meg a hazabocsátást követően: megfigyelésük szerint 29,4 százaléknak volt átlagosan 140 napon belül ismét kórházi gyógyításra szüksége, minden tizedik beteg pedig meghalt.

Az ismételt intézményi ápolásra az időseknek, az ázsiai és a színes bőrű pácienseknek, illetve egyéb kisebbségek tagjainak volt a leggyakrabban szüksége. A tanulmány, melyet az angol Nemzeti Statisztikai Hivatal, a University College London és a Leicesteri Egyetem közösen végzett, még szakértői értékelés előtt áll - írta a Sky News nyomán az Infostart.hu.

A kutatásban olyan betegek szerepelnek, akiket tavaly január és augusztus között ápoltak kórházban koronavírus diagnózisával, átlagéletkoruk pedig 65 év volt.

Az eredmények alapján a koronavírusosak körében 3,5-szer magasabb volt az ismételt kórházi tartózkodás előfordulása, halálozás pedig 7,7-szer gyakrabban következett be.

A teljes populációval összevetve nagyobb esélye van a koronavírus súlyos komplikációira annak, aki

  • ötven évnél idősebb
  • férfi
  • hátrányos helyzetű területen él
  • túlsúlyos
  • és korábban dohányzott.

HOZZÁSZÓLÁSOK