Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kutatás-fejlesztési központot hozhat Magyarországra a Samsung. A külügy közleménye szerint az ipari óriásnál mérlegelik egy K+F központ magyarországi létesítését, amely jól képzett magyar szakemberek részére teremt munkahelyet. Martonyi János találkozott Li Szang Hunnal, a Samsung Electronics vezérigazgatójával, valamint Li Te Hjobbal, a globális ügyekért felelős vezérigazgató-helyettessel és Pak Sze Unggal, a külföldi termelő egységekért felelős vezérigazgató-helyettessel - számolt be a magyar Külügyminisztérium. A Samsung magyarországi működése egyidős a diplomáciai kapcsolatok felvételével, a cégcsoport Magyarországot kiemelt partnernek tekinti, és az európai dekonjunktúra ellenére átcsoportosítással fenntartotta, illetve bővítette magyarországi termelőkapacitásait. A kormány szeptemberben stratégiai keretmegállapodást kötött a Samsung Electronics Hungary vállalattal, amelyre alapozva további beruházások és fejlesztések végrehajtását várja. A Samsung a vállalati felelősség jegyében új magyarországi programot indított el a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatása érdekében - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.

Felpörög a magyar-koreai atomegyüttműködés

Korea atomenergetikai megállapodást írt alá Magyarországgal - jelentette a Businesskorea hírportál. Yun Byung-se dél-koreai és Martonyi János magyar külügyminiszter még a hét végén látta el kézjegyével a dokumentumot, amelyről a szöüli külügyminisztérium tegnap adott tájékoztatást.

Az egyezményt két hónappal azt követően sikerült véglegesíteni, hogy a felek augusztusban összeállították a végső előterjesztést. Magyarország a 28. azoknak az államoknak a sorában, amelyekkel Dél-Korea megállapodást köt a nukleáris energia felhasználásával kapcsolatban.

A 40 évre szóló szerződés 30 nap múlva léphet érvénybe, amikor a felek kicserélik azokat dokumentumokat, amelyekben tájékoztatják egymást az együttműködéshez igazodó hazai intézkedéseikről.

Atomnemzet

Az egyezség alapján a két ország közös kutatási és fejlesztési projekteket indít és együttműködik a nukleáris létesítmények fejlesztése, építése és működtetése terén. A koreai tudósítás megemlíti, hogy Magyarország négy atomreaktort üzemeltet és még idén tervezi annak a tendernek a kiírását, amelyen továbbiak építésére keres beruházókat. Orbán Viktor kormányfő a napokban célzott arra, hogy a nukleáris energiára támaszkodva Európában a legalacsonyabb szintre lehetne leszorítani a magyarországi áramárakat.

Dél-Korea 20,5 gigawatt nukleáris áramtermelő kapacitással rendelkezik (ez a paksi atomerőmű tízszeresének felel meg). Ez az ország teljes áramtermelő kapacitásának majdnem 30 százaléka. A villmosenergia-fogyasztásból 45 százalékkal részesedik az atomerőművekben termelt áram, az ország teljes energiafelhasználásában pedig 8,6 százalék ez az arány.

Várakozások szerint a 2035-re 60 százalékra nőhet az atomenergia súlya az elektromos energia termelésében. Ehhez 2012 és 2012 között 13,8 gigawattnyi új kapacitást helyezhetnek üzembe. Dél-Koreában kiterjedt kutatásokat folytatnak az új típusú atomreaktorokkal, valamint a nukleáris hulladék kezelésével.