Kutyaszorítóban a nagy olajtermelők? - Újabb csökkentés jöhet

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok Kuvaitvárosban ültek össze vasárnap az év eleje óta végrehajtott termeléskorlátozás eredményességének és esetleges kiterjesztésének megvitatására.
K. Kiss Gergely, 2017. március 26. vasárnap, 13:08
Fotó: Reuters

Az OPEC és a szervezeten kívüli tizenegy nagy olajtermelő ország Oroszországgal együtt tavaly decemberben állapodott meg együttes termelésük napi 1,8 millió hordóval való csökkentésében az idei év első felére. A termelés korlátozásának köszönhetően a világpiaci olajár ötven dollár fölé emelkedett, ami azonban a kitermelés fokozására késztette a megállapodástól távolmaradt Egyesült Államok olajipari vállalatait.

Jabar Ali al-Luaibi iraki olajipari miniszter a vasárnapi tanácskozást megelőzően elmondta, hogy az OPEC főtitkára Mohammed Barkindo vizsgálatot indított a termeléscsökkentés után kialakult piaci helyzet felmérésére és ennek eredményeként valószínűleg a termeléscsökkentés kiterjesztésére tesz majd javaslatot, melynek megvitatása az OPEC következő, májusi közgyűlésén kerülhet napirendre.

Az iraki olajminiszter tájékoztatójában megjegyezte, hogy vannak a piaci egyensúly javulására utaló jelek és hangsúlyozta, hogy Irak a maga részéről támogatja az OPEC minden, az árstabilitás helyreállítását célzó lépését. "Irak szigorútan tartani fogja magát az OPEC minden egyhangúlag hozott döntéséhez" - fogalmazott.

Irak márciusban napi 4,312 millió hordó olajat termelt, exportját napi 187 ezer hordóval csökkentette, ami hamarosan 210 ezer hordóra emelkedik - mondta. Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők februárban 94 százalékban tartották be a termeléscsökkentésre tett ígéretüket - közölte Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter. Oroszország napi 300 ezer hordós csökkentés mellett kötelezte el magát április végéig. Megjegyezte, hogy a vasárnapi megbeszéléséken a megállapodás kiterjesztése is szóba kerülhet. A miniszter a készletek alakulásának a dinamikájára hivatkozva rámutatott, hogy véleménye szerint a világpiaci nyersolajkészletek csökkenése a második negyedévben indulhat meg.

A kuvaiti olajminiszter véleménye szerint az olajtermelés csökkentésére tett ígéretek száz százalékos betartásával a harmadik negyedévre állhat helyre a világpiaci egyensúly.

HOZZÁSZÓLÁSOK