Amennyiben az Egyesült Államokban az év végéig, esetleg a jövő év elejéig a Fehér Háznak és a képviselőházi republikánus többségnek nem sikerülne átfogó megállapodást nyélbe ütnie a deficitcsökkentésről, akkor olyan automatikus adóemelések és kiadáscsökkentések lépnek hatályba, amelyek több közgazdász szerint újabb recesszióba taszíthatja a gazdaságot. (Innen ered a válságba zuhanásra utaló "pénzügyi szakadék" kifejezés, amelyet Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke használt elsőként.)

"Ha az amerikai gazdaságnak el kell szenvednie azt a lefelé mutató kockázatot, hogy nem sikerül elérnie egy átfogó megállapodást, akkor a növekedés (rátája) nulla lesz. Sokkal jobb lenne tehát átfogóbb megközelítésre váltani, és kezelni a problémákat" - nyilatkozott a volt francia gazdasági miniszter.

Lagarde hangot adott meggyőződésének, hogy nem lesz elégséges, ha a felek csak átmeneti megállapodást kötnek az adóemelésről és a lefaragásokról, mert ez bizonytalanságot szül a gazdaság szereplőinek körében, különösen a pénzpiacokon. Az IMF vezérigazgatója véleménye szerint a pragmatizmus és a "kiegyensúlyozott hozzáállás" végül segít áthidalni az ellentéteket.

A megállapodás egyebek között amiatt késik, mert a demokraták ellenzik több szociális kiadás csökkentését, a republikánusok pedig nem kívánnak belemenni a leggazdagabb 2-3 százalék adójának emelésébe. Barack Obama elnök többször úgy fogalmazott: nem lesz megállapodás, ha a legtehetősebbek nem vállalnak "korrekt részesedést" a közteherviselésből.

Az amerikai GDP 2012 negyedik negyedévében az ország kereskedelmi minisztériuma szerint 2,7 százalékkal növekedett.